Кметът Николай Мелемов напълни с хранителни продукти хладилника за бедни

Кметът Николай Мелемов напълни с хранителни продукти хладилника за бедни

Присъединявам се към благородната инициатива известна като „Ако си дал” и нейният инициатор господин Стефан Чолаков, посочи градоначалникът

Кметът Николай Мелемов напълни днес с хранителни продукти хладилника за бедни, който се намира между Първо СОУ „Св.св.Кирил и Методий” и бар “Верту” в стария център на града. Присъединявам се към благородната инициатива известна като „Ако си дал” и нейният инициатор господин Стефан Чолаков, посочи градоначалникът. Християнските добродетели ни призовават да бъдем милосърдни и добри, и да помагаме на хората в нужда. Хладилникът не пречи на никой, а ако се включат в инициативата повече наши съграждани, така ще помогнем на нуждаещите се, коментира Мелемов. Той зареди хладилника с продукти от първа необходимост – олио, захар, консерви, леща, боб, кашкавал, салам, пити с късмети, баклава, сладкиши, сирене, фастъци и др. Целта е в навечерието на Новата година хората в нужда и те да посрещнат празника.

Инициативата “Ако си дал " стартира 21 юни т.г., когато беше направено първото раздаване на храна. Главните инициатори на проекта са 40-годишният арендаторът на заведение в София Стефан Чолаков и 15-годишният Мино Караджов. Целта е вместо да отива на боклука, излишното ядене да се дарява. По данни на Българската хранителна банка, между 90 и 100 кг годна за консумация храна изхвърля всеки българин за 1 г. Чолаков твърди, че към доброто дело го подтикнало уважението към собствения му труд, към хляба и към хората. Всеки, който желае да се включи като дарител, може да потърси информация за кампанията на сайта й или във Фейсбук. Инициативата “Празен хладилник” набира много последователи в социалната мрежа. Уличните хладилници, от които хората в нужда могат да вземат безплатно храна вече над 30 в цялата страна. Хладилникът за гладни беше поставен в Смолян в края на ноември т.г. Той беше дарен от "Либхер България”.

Смолянчани приветстваха това добро дело, но се притесняваха, че хладилникът е поставен на много централно място и нуждаещите се хора ще се притесняват да взимат продукти от него. На това притеснение Чолаков отговори, че има млади хора, които ще доставят храната на възрастни наши съграждани. Въпросът е повече хора да се включат в зареждането на хладилника, за да се нахранят повече бедни и нуждаещи се.

Вирни се горе