Кметът уважи традиционния празник на Букаците

Кметът уважи традиционния празник на Букаците

Кметът на Смолян Николай Мелемов и общинското ръководство уважиха днес традиционния празник на Букаците, който се провежда за седма поредна година. Посрещна ги с „Добре дошли” кметският наместник на селото Светла Макова. Хората побързаха да се ръкуват с градоначалника и да изкажат радостта си, че ще сподели с тях курбана, който се дава за здраве, берекет и плодородие през годината. Типично за родопчани те не се оплакваха, а искаха от ръководството да уреди по-добри мобилни комуникации в селата Букаците, Чеплятен и Горово, както и да се асфалтира отсечката от 3 км до селото. Мелемов пое ангажимент и обясни, че скоро ще имат по-добра интернет връзка и ще намерят начин да асфалтират пътя. Градоначалникът пожела на хората да съхранят добрата традиция, да са живи и здрави и да имат много поводи за радост, съобщиха от пресцентъра на общината.

Макова благодари за това, че община Смолян е една от дарителите им за днешния празник в който са се включили и много частни лица. В Букаците живеят 240 души, но към празника се присъединяват от цялото Арденско корито и достигат до 1000. Вкусният курбан от по 4 казана фасул и месо беше сготвил Ясен Кокалоров, който е майстор в приготвянето му. Помощ в подготовката са оказали и жените от Букаците, Чеплятен и Горово.

Празникът на Букаците уважиха зам.-областния управител Чавдар Фурлански, общинския съветник Борислав Георгиев, секретарят на община Смолян Замфир Копчев, директорът на дирекция „Административно и информационно обслужване и Отбранително-мобилизационна подготовка” Емил Дурсев и гл.специалист към същата дирекция Ефрем Велинов.

Вирни се горе