Кметът на Златоград намери партньори в бъдещо сътрудничество с гръцката област Еврос

Кметът на Златоград намери партньори в бъдещо сътрудничество с гръцката област Еврос

На 8 март 2013 г. кметът на община Златоград Мирослав Янчев взе участие в заключителната конференция по проект „Популяризиране на културното наследство на Еврос и Смолян чрез алтернативен туризъм”/ ЕВРОС-СМОЛЯН ПЪТЯТ НА КУЛТУРАТА, която се проведе в Александруполис, Република Гърция,съобщиха от местната управа.

На конференцията бяха представени дейностите и постигнатите резултати по проект „Еврос-Смолян пътят на културата”. На вниманието на участниците във форума бяха предложени също презентации на тема: „Културен туризъм в Тракия”, „Модел за развитие на лечебния туризъм в Източна Македония и Тракия” и „Религиозни туристически маршрути на Светата Митрополия на Александруполис, Траянуполис и Самотраки”.

Ръководителите на проекта подчертаха, че благодарение на добре свършената работа, проектът е постигнал основната си цел, а именно да популяризира културното наследство на областите Смолян, Кърджали и Еврос. Бяха проведени разменни рекламни обиколки в България и Гърция, по време на които кметове, експерти туризъм, хотелиери и туроператори от двете страни имаха възможност на място да се запознаят с културното наследство и обичаите в Еврос и Родопите.

В рамките на проекта, участниците в промоционалната обиколка в Гърция посетиха редица културни обекти и забележителности. Гръцката делегация от Еврос посети Златоград и се запозна с Етнографския ареален комплекс и музея на Просветното дело.

След заключителната конференция, кметът на община Златоград, взе участие в работна среща със заместник-регионалния управител на Източна Македония и Тракия г-жа Николау, заместник-кметовете на Александруполис и Дидимотихо, проф. Константинос Кускукис, който е председател на Комисията за защита на термалните извори и природните ресурси в Гърция и експерти, работещи в сферата на туризма от област Еврос.

На тази среща бяха обсъдени важни въпроси, касаещи развитието на балнеологията, културата и туризма, както и поставяне на трайни основи за бъдещо сътрудничество между община Златоград и област Еврос.

Вирни се горе