Кметът на община Доспат възрази срещу заповед на Министъра на земеделието и храните

Кметът на община Доспат възрази срещу заповед на Министъра на земеделието и храните

Кметът на община Доспат възрази срещу заповед на Министъра на земеделието и храните. Същата заповед засяга интересите на шест населени места

С възражение № 3847 от 29.07.2015 г. кметът на община Доспат Антим Пържанов възразява относно “Привеждането в изпълнение на Заповед № РД 49-251/26.06.2015 год.на Министъра на земеделието и храните, с която се предвижда провеждането на конкурс на 06.08.2015 год.в ЮЦДП-гр.Смолян за предоставяне стопанисването и ползването на дивеча в дивечовъден участък”Доспат” в района на дейност на ТП на ДГС-Доспат.”

Възражението е с копие до Областнияг управител на Област Смолян и до Директора на ЮЦДП – гр.Смолян, к.к. “Пампорово”.

Във възражението си Пържанов казва:

"Уважаеми госпожо Министър,

Уважаеми господин Областен Управител,

Уважаеми господин Директор,

По повод на предвиденото провеждане на процедура за предоставяне стопанисването и ползването на дивеча в горе посоченият дивечовъден участък в района на дейност на ТП на ДГС – Доспат под наем за 15 години напред, в общината постъпиха и продължават да постъпват изключително тревожни сигнали от страна на граждани, живеещи на територията ни. Сред населението се поражда и оформя недоволство срещу това решение, защото то сериозно накърнява жизнено важните му интереси и потребности. Във връзка с това изразявам несъгласието си с едно подобно решение на Министерството на земеделието и храните и подкрепям позицията на гражданите защото мотивите и аргументите на хората са неимоверно много. За ваша информация, ще се опитам да спра вниманието Ви на някои основни проблеми, които би породило отдаването на този участък под наем:

на първо място, възниква конфликт на интереси между различните собственици в този район.В съседство с ловните територии се намират и експлоатират частни и общински имоти. Районът, предмет на процедурата, независимо от това чия е собствеността, в много голяма степен се явява водосборна и вододайна зона за повечето от населените места в Община Доспат, а именно: Доспат, Барутин,Чавдар, Любча, Бръщен и Црънча.

на второ място, цялата тази въпросна територия от десетки години назад и сега представлява незаменим пасищен ресурс не само за дивите, но и за домашните животни на местното население;

на трето място, с не по-маловажно значение, тази територия представлява и задоволява голяма част от нуждите на местното население за добив на дърва за огрев през продължителният зимен период;

на четвърто място, не е за подценяване и фактът, че въпросната територия е в непосредствена близост до населените места общината, от което се налага изводът, че тя е цялостно, естествено, пряко и болезнено свързана с ежедневието и поминъка на местното население. Същата по нищо не прилича на съседни на нас горски територии отдадени под наем,където в близост няма населени места.

на пето, но не на последно място е неоспорим и фактът, че ДГС-гр.Доспат е сертифицирано по Европейската мярка FSC, който стандарт не допуска конфликт на интереси;

Би било възможно да посоча и още пресечни точки, от които биха се породили бъдещи проблеми при една субективно допусната процедура, в голяма степен лишена от смисъл и ефект, но смятам че изложените конфликтни моменти са достатъчно основание да предприемете незабавни мерки за спиране на тази процедура за отдаване на този район под наем. За Ваша информация ще посоча,че на 14.09.2012 год.беше проведена подобна процедура за отдаване под наем на площите на другият дивечовъден участък”Омана”, собственост на ТП на ДГС-Доспат. В резултат на това, последваха бурни и продължителни граждански протести. Естествено процедурата беше анулирана и спряна с решение на съда. Становището ми е, че независимо от законовите възможности, със спирането на провеждането на процедурата, справедливо ще бъдат защитени интересите на местните хора от района на Община Доспат и едновременно с това ще предотвратим подготвящите се нови протестни действия. Предварително Ви благодаря за проявеното разбиране и съдействие!

С уважение,

Кмет на Община Доспат:

Припомняме, че по подобен начин през през ранната пролет на 2013 г. населението от общините Доспат и Борино, предвождани от техните кметове се надигнаха на протести и блокираха пътя Доспат – Девин. Протестите бяха с искане за отмяна на отдадена концесия на 1 920 хектара дивечовъдна площ в Местността “Омана”.

Вирни се горе