Кметът на община Доспат не изключва протести пред Министерството на земеделието

 Кметът на община Доспат не изключва протести пред Министерството на земеделието

На срещата с жителите от общините Доспат и Борино Кметът Антим Пържанов каза, че всичко възможно трябва да се направи за да не се състои концесията. Той допълни още, че най-потърпевши ще бъдат жителите на Късак, Змейца, Борино и Доспат. Хората споделиха, че няма да получат удовлетворение, ако и втората фирма на 27 март спечели делото по обжалване на концесията,съобщи вестника на община Доспат.

За тях фирмата е без значение. Опасенията им са, че ще се стигне до затваряне на пътища и ограничаване на достъп до местности, ако концесията се реализира. Твърдо са на мнението, че „това е апетитно парче и е най-хубавото място в района”. Хората не изключиха и възможността за иманярски намерения в територията, тъй като има легенди за скрити съкровища там. Някои питаха риторично има ли по-голямо богатство от водата, а тя е основен ресурс за двете общини. От това място е водата на Змейца, Късак и Доспат каза кмета Антим Пържанов. Той изрази мнение, че още миналата година е трябвало този протест да се състои, тъй като явно с официалната кореспонденция на възражения на кметовете на двете общини не се е стигнало до спиране на процедурата по отдаване на концесия.

Кметът каза, че в полученият отговор на протестното му писмо уклончиво се отговаря, „че няма нарушение в процедурата”. Кметът категорично е на мнение, че хората ще бъдат най-потърпевши от ситуацията. Горското стопанство също не е съгласно с концесията, тъй като тя ще ограничи по един или по друг начин дърводобива в региона.

Кметът направи аналог с други такива територии, но там например местността Широка Поляна, няма частни имоти. Такива примери са неуместни и неправилни каза още Пържанов. Пътят на правилното решение е да бъдем заедно в исканията си каза кметът на община Доспат. Кметът не изключи и протести пред Министерството на земеделието.

Вирни се горе