Кметът на Община Доспат назначи 28 безработни лица

 Кметът на Община Доспат назначи 28 безработни лица

От 01.06.2020г. Кметът на община Доспат инж. Елин Радев подписа договори на 28 лица по Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“, като заявления за включване ще се приемат и след тази дата.

Ползватели на услугата могат да бъдат следните лица:

1.с от 80 до 89,99 на сто степен трайно намалена трудоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ.

2.над 65г. възраст в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Р България.

Кандидатите за работа следва да бъдат регистрирани като безработни лица в дирекция „Бюро по труда“ – гр. Девин, от където ще се осъществява тяхното насочване.

За целите на Програмата „Хората на ВЪЗРАСТ НАД 65г. в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза са лица, които:

са навършили 65 г. възраст към момента на подаване на заявлението за включване в Програмата;

живеят сами и/или нямат близки и роднини, които да им оказват подкрепа;

са в невъзможност за самообслужване и не могат самостоятелно да задоволяват своите ежедневни потребности от битов характер (пазаруване, приготвяне на храна, хранене, поддържане на лична хигиена и хигиена на дома). Важно!!! В случаите, когато поради недостиг на финансов ресурс не могат да бъдат удовлетворени заявленията на всички потенциални потребители/ нуждаещи се/, отговарящи на горепосочените условия, включването в Програмата се осъществява по реда на подаването на заявленията. Важно!!!Лицата могат да бъдат включени в Програмата, ако отговарят и на следните условия:

месечният доход на член от семейството за предходния месец, преди месеца на подаване на заявлението -декларация, е равен или по-нисък от 5-кратния размер на гарантирания минимален доход (ГМД), определен с Постановление на Министерския съвет;

да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество;

да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане; това изискване не се прилага в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания;

да не са прехвърляли чрез договор за дарение през последната една година собствеността върху жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях;

да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях срещу заплащане през последната една година, като общата стойност на сделките не надвишава 60-кратния размер на ГМД;

да не са включени в механизма лична помощ;

да не ползват целодневно дейности, свързани с осигуряването на грижа в домашна среда на друго основание и/или финансирани по други финансови механизми, програми, и проекти.

Към заявлението се прилагат актуални медицински документи /копия от епикриза; етапна епикриза; решение на ТЕЛК/.

Копия от подадените заявления – декларации и приложените към тях документи се изпращат в Дирекция „Социално подпомагане“-девин за извършване на проверка за наличие на условия за включване в програмата и истинността на обстоятелствата, декларирани от лицата.

Комисия от общинска администрация – Доспат извършва индивидуална оценка на потребността от персонални грижи, като за един потребител продължителността на предоставяните грижи не може да надхвърля 4 часа дневно. Насочването за работа се извършва от Дирекция „Бюро по труда“- Девин.

Вирни се горе