Кметът на Неделино пита гражданите какъв паметник да се изгради в града и на кого

Кметът на Неделино пита гражданите какъв паметник да се изгради в града и на кого

Древните искали спомените, които ги правят велики, да бъдат винаги пред очите им. Така се родили паметниците. Няма по-вълнуващ спомен от героизма на нашите предци и по-заслужена гордост от красотата и величието на Родопа планина. Няма по-искрено упование от духовния стремеж на българина. Историята и съвремието изобилстват от примери. Нуждаем се тези примери да бъдат не само в нашата памет, а и пред очите ни. Пред погледа на идващите след нас. Неделино е модерен, съвременен град. Той трябва да има свой паметник. Но преди това желае да знае как ще изглежда, къде ще бъде поставен, ще се вижда ли от всички страни или ще се гуши в шубрака, ще стърчи ли високо и високомерно… Неделино, т.е. ние, искаме паметника да е човечен, достатъчно близко до нас, за да могат децата ни да го докосват и кичат с цветя на признателност, искаме да се издига високо, за да ни кара да се стремим към него. Да прилича на нас, но и да се отдалечава от нас. Да е свързан с историята, с живота, с безсмъртието… Да ни кара да се гордеем, че сме родени тук и живеем под това южно небе, огласяно от песни на птици и хора… Драги съграждани,

За да избегнем грешките допускани в различно време и на различни места, да изградим паметник, чиито основи да са вкоренени в нашето сърце, трябва трезво да мислим и мъдро да действаме. Аз като кмет и кметската администрация се обръщаме с призив към вас, да изразите своето мнение, да предложите как да изглежда, на коя историческа личност да е посветен, от какъв материал да бъде изпълнен. Убеден съм, че когато заедно обсъждаме една идея, достойно ще я изпълним. И няма да се срамуваме.

Предложенията на децата, на учителите, на интелектуалците, на работниците, на всички, които милеят за родния край, изпращайте на адрес: гр. Неделино, ул. „Ал. Стамболийски“ № 104, Общинска администрация, за Румяна Караиванова – секретар на общината. Краен срок 30 ноември 2012 година.

Вирни се горе