Кметът на Доспат: Инвестираме 1 411 677 лева в образование

 Кметът на Доспат: Инвестираме 1 411 677 лева в образование

Ударно се ремонтират двете учебни сгради на Средно училище „Димитър Благоев“ – град Доспат – на ул.“Кап.Петко Войвода“ № 2 и 3 – сградите на бившите СОУ „Д.Благоев“ и ПГ „В.Левски“ – гр.Доспат.

1 411 677 лева ще се инвестират за предстоящата учебна година, каза кметът на общината инж.Елин Радев. Правителството отпусна на община Доспат 962 хиляди лева, а отделно 449 677 лева общината ще получи с два проекта по Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“ посочи Радев, одобрени от Министерството на образованието и науката със заповед № РД 09-907/07.07.2016 г..

С парите отпуснати от Правителството, община Доспат изпълнява обществена поръчка с предмет: Обществена поръчка с предмет: „Изпълнение на пакет от мерки за повишаване на енергийната ефективност на сградата на СОУ „Димитър Благоев“ в УПИ I, кв.8 по плана на гр.Доспат, общ.Доспат". Договорите по изпълнение на поръчката са сключени и изпълнителите работят на обекта. Предвидени са:

-Подмяна на дограми по фасадите;

-Топлинно изолиране на външни стени;

-Топлинно изолиране на покрива;

-Топлинно изолиране на подова плоча над неотопляем подземен етаж и под;

-Ремонти по котелната инсталация;

-Ремонти по ел.инсталацията;

-Ремонти по силовата, мълниезащитната и заземителните инсталации и други дейности.

Два са проектите, спечелени по НП „Оптимизация на училищната мрежа“: Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа”, модул „Рационализация на мрежата от професионални училища”, приета с Решение № 271 от 14.04.2016 г. на МС и Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа”, модул „Оптимизиране на училищната мрежа”, приета с Решение № 271 от 14.04.2016 г. на МС. По първия проект ще се инвестират средста р размир на 225 хил.лева както следва: 1. Разходи за неразплатени задължения на закритото училище в размер на 160 139,02 лева. 2. Разходи за текущ ремонт на учебни помещения на 3 и 4 етаж в сградата на ул. „Кап.Петко Войвода” № 3 като: подмяна на врати на класни стаи, боядисване на стени и тавани, полагане на нови подови настилки, ремонт на санитарни възли в размер на 64 860,98 лева.

С вторият проект са предвидени следните дейности:

  1. Разходи за текущ ремонт на учебни помещения на 3 и 4 етаж в сградата на ул. „Кап.Петко Войвода” № 3 като: подмяна на врати на класни стаи, боядисване на стени и тавани, полагане на нови подови настилки, ремонт на санитарни възли в размер на 225 000 лева.

Дейностите усилено се изпълняват, направена е необходимата организация и съм убеден, че ще открием една нормална учебна година, обяви кмета Радев.

Припомняме, че със заповеди № РД-14-74 и № РД-14-71 от 28 юни Министърът на образованието и науката закри ПГ „В.Левски“ – гр.Доспат и преобразува НУ „В.Ваклинов“ и СОУ „Д.Благоев“ – гр.Доспат в СОУ „Д.Благоев“ – гр.Доспат, което по силата на новия закон за образованието се казва вече СУ „Д.Благоев“ – гр.Доспат. Оптимизацията беше направена по решение на Общински съвет – Доспат и становище на Регионален инспекторат по образование – Смолян.

Така броят на училищата в община Доспат се редуцира от десет на осем.

По решение на ОбС също се запазват професионалните паралелки от закритата ПГ „В.Левски“. Родителите, които искат децата им да се обучават по професия, могат да подават документи в сградата на СУ „Д.Благоев“.

Вирни се горе