Кметът Мелемов: „Удовлетворен съм от провеждането на Роженския събор, трябва да го има и марката „Рожен” трябва да се поддържа”

Кметът Мелемов: „Удовлетворен съм от провеждането на Роженския събор, трябва да го има и марката „Рожен” трябва да се поддържа”

Овладяхме събитието, хората останаха доволни, пропуските ще ги отстраним за следващата година, коментира и основният организатор Симеон Караколев

„ Удовлетворен съм от провеждането на Роженския събор, смятам че трябва да го има и марката „Рожен” трябва да се поддържа. Това е най-голямото национално събитие на годината. Този извод направи на заключителната пресконференция след Рожен кметът Николай Мелемов. В нея участва и основният организатор Симеон Караколев, председател на Сдружение –Рожен наследство в бъдещето. „Сигурно има и пропуски, които ще ги отчитаме оттук нататък, но лично моето мнение е, че този събор трябва да бъде ежегоден, защото единственият показател дали е успешен, е интересът на гражданите. Имаше огромен интерес и съм сигурен, че и догодина ако го има този събор, интересът няма да е по-малък, дори напротив, ще е по-голям”, посочи градоначалникът. По неговите думи с провеждането на този събор е постигната и целта на община Смолян – да се популяризират фолклорът и туризма в Родопите. Имало е интерес към „Момчилова крепост”, „Каньонът на водопадите”, крепостите „Калето” край Кошница и Смолян, Смолянски езера и др.

Равносметката от събора на Рожен е, че овладяхме събитието и хората останаха доволни. Това беше най-голямото събитие в страната на поляна от години насам. Заявявам го не само със самочувствието на организатор, заявявам го като българин, защото съм ходил на много от тях, коментира Караколев. Той предостави и интересни данни след приключилия събор. Посетителите са над 350 хиляди през трите дни, извозен е над 40 тона боклук от поляните и те вече са изчистени. Застроената площ е в била в размер на 4 500 кв. м , шатрите са били 83. Изяли са се 40 000 кебапчета и кюфтета и 150 чевермета, 44 хиляди хлебчета, изпили са се и 100 000 бири. Продадените български трикольори са 220, 10 хиляди автомобила са поели паркингите. 100 медии български и чуждестранни са отразявали събитието. Разходите, които е направило сдружението са близо 400 хил.лв. Не сме спечелили нито стотинка, обяви Караколев. Според него събитието е устойчиво и амбицията му е Рожен да стане ежегоден, а не през четири години както някои медии писаха. За мен беше удоволствие да работя с г-н Мелемов и екипа му , коментира още Караколев. Като слабост отчете, че не му е стигнало времето и възможностите да оправи пътя до Левочево. „Направих обходния път, който излиза на бензиностанцията на „Петрол”, като до последния ден пътят е застилан. Ако се отвори пътят за Левочево, ще се направи един байпас, който ще облекчи доста трафика. Трябва да се отчете и фактът, че тук пътищата не са пригодени за такъв огромен трафик. Но винаги при такова огромно по мащаб събитие има и допуснати слабости. Ще ги анализираме и догодина няма да ги допуснем”, каза Караколев.

Вирни се горе