Кметът Мелемов предложи на посланик Балтажи деца, пострадали от военните събития в Украйна, да посетят Смолян

Кметът Мелемов предложи на посланик Балтажи  деца, пострадали от военните събития в Украйна, да посетят Смолян

Кметът Николай Мелемов предложи на украинския посланик деца , пострадали от военните събития в Украйна, да посетят нашия град за една седмица. Общината ще поеме организацията по пребиваването на групата. Това стана ясно на днешната среща в кабинета на градоначалника с Негово Превъзходителство Микола Балтажи. Дипломатът благодари за поканата и каза, че ще се прецени каква група да посети нашия град. Мелемов посочи, че това е един малък жест към украинския народ.

На срещата посланик Балтажи информира кмета на Смолян за ситуацията в Украйна, и по –точно в Донбас. По думите му през последните дни там рязко е ескалирала войната на руско- терористическите обединени сили, които не спазват споразуменията от Минск. Дипломатът представи и реформите извършвани от украинското правителство по пътя на европейската интеграция. Той отбеляза, че тъй като намаляват икономическите връзки с Русия, украинските предприятия, компании и фирми, работещи в Донбас се префокусират към ЕС и в това число и към България. От 1 януари 2016 г. ще бъде въведена Зоната за свободна търговия в рамките на Спогодбата за асоцииране между Украйна и ЕС. Този проект ще обедини усилията на българския и украинския бизнес. На срещата стана ясно още, че съгласие за побратимяване със Смолян има от град Никопол, Днепропетровска област. Убеден съм, че България и Украйна имат голям потенциал, който трябва да се използва за бизнес, икономика, културни връзки и туризъм, посочи Балтажи.

Най-важно е да има икономически обмен, за да помогнем на наши фирми да установят контакти с украински. По този начин ще има реален икономически ефект от сътрудничеството ни, коментира и Мелемов. Това е второто официално посещение на посланик Балтажи в Смолян. Той каза, че с Мелемов са приятели от дълги години, още когато смолянския градоначалник е бил депутат в НС и е отговарял за приятелските връзки с Украйна.

Вирни се горе