Кметът Мелемов поздрави Клуба на дейците на културата по повод 50 –годишния им юбилей

Кметът Мелемов поздрави Клуба на дейците на културата по повод 50 –годишния им юбилей

Кметът Николай Мелемов поздрави Клуба на дейците на културата по повод 50 –годишния им юбилей. „За този половин век КДК зае централно място в културния живот на Смолян. Това, което вие правите ще бъде оценено поколения след нас. В навечерието на най-светлия празник, 24-май, ви пожелавам да сте живи и здрави, творческо вдъхновение и всичко заедно да работим за Смолян, за неговата култура и развитие”, каза в приветствието си Мелемов към културната общественост. Градоначалникът връчи на председателя на КДК Светозар Казанджиев Грамота от председателя на Общинския съвет-Смолян по повод юбилея и обяви решение на местния парламент, с което културната институция се награждава с парична награда от 1000 лв.

Юбилейното тържество започна с химна на българската просвета „Върви , народе възродени” . Казанджиев посочи, че за 3 години КДК е предоставил своята трибуна на 25 художници, 37 писатели, 18 музиканти и 11 фотографи. Общо 91 творци, които пишат културната история на Смолян, затова днес клубът е неоспорим фактор в духовния живот на града. Той проследи богата половинвековна история на институцията и творците, благодарение на които я има и които са оставили за поколенията таланта и творчеството си. С клуба са свързани достойни имена между които и: поетите Усин Керим и Ганчо Керечев, Петър Динчев и Никола Гигов, художниците Петър Стайков и Вълко Гайдаров, проф. Димитър Серезлиев и Ружко Челебиев… Специално място заемат в биографията му: Николай Хайтов, Антон Дончев, Станислав Сивриев, Матей Шопкин, Константин Канев и много други.

Казанджиев благодари и на всички кметове през годините и най-вече на Мелемов, който подкрепя дейността на КДК и под чийто патронаж се провеждат проявите. Днес на тържеството всички присъстващи получиха вестник „Огнище”. По повод юбилея бяха организирани изложбите на художници и фотографи, срещи с писатели, музиканти и общественици.

Вирни се горе