Кметът Мелемов подари гайда на поредния млад талант от Смолян, Максим Кисьов

Кметът Мелемов подари  гайда на поредния млад талант от Смолян, Максим Кисьов

Кметът Николай Мелемов подари гайда на младия талант Максим Кисьов от Смолян. 11-годишното момче наду гайдата и демонстрира музикантските си умения на инструмента като посочи, че изпълнението е поздрав за градоначалника. Малчуганът се похвали, че е възпитаник на Костадин Илчев, ръководител на 101 Каба гайди към читалище „Христо Ботев” в Смолян и свири от осемгодишен. На срещата стана ясно, че гайдата е изработена от Костадин Илчев, което още повече окуражи момчето. Максим учи във ОУ „ Проф.д-р Асен Златаров” в кв. Райково. Той беше дошъл с баба си, за да получи подаръка си. Оказа, че двамата са прекрасен дует – тя пее, а той свири.

Няма вече събитие, което да започва без гайда, посочи Мелемов и пожела на момчето да развива таланта си и да съхрани родния ни фолклор. „Гайда за всяко дете в Смолян“ е проект на община Смолян, иницииран по време на Роженския събор‘2016 от кмета Николай Мелемов и Симеон Караколев – председател на Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето” и управител на Фондация „Наследство в бъдещето . Градоначалникът обяви тогава, че ще подкрепи децата, които искат да станат гайдари, а нямат възможност да имат инструмент, защото семействата са им социално слаби или безработни. Основното, заради което се прави тази инициатива е да се съхрани българският фолклор.

След Роженския събор през 2015 и учредената награда „Млад гайдар“ се наблюдава повишен интерес към обучение за гайдари. Проектът „Гайда за всяко дете в Смолян” получи годишна награда „ПроКултура” за 2016 г., която се дава за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура чрез иновативни проекти. Инициативата на кмета Мелемов продължава.

Вирни се горе