Кметът и общинските съветници на Смолян с таблети, пестят хартия

Кметът и общинските съветници на Смолян с таблети, пестят хартия

За нуждите на Общинския съвет да се закупят 35 таблета на стойност 15 000 лв. ще предложи на местния парламент кметът Николай Мелемов. Докладната ще се обсъжда на предстоящата сесия на 28 февруари и е една от точките в дневния ред. Мотивите на градоначалника са с цел оптимизиране на канцеларските разходи и консумативи за копирно устройство необходими за заседанията на местния парламент. Това ще доведе до значително намаляване разходите за издръжката на ОбС. Разпределението на таблетите е следното – 29 за общинските съветници, по един за кмета, гл.експерт и машинописец – обслужващи ОбС и три резервни на които ще бъдат публикувани всички материали.

В мотивите си градоначалникът посочва, че количеството изразходвана хартия е в голям обем и често при подготовката на материалите за заседанията комплектът надхвърля 200 страници, а специално за тази сесия страниците са над 300, защото е разпечатан проектобюджета на община Смолян, който също е включен в дневния ред. Транспортните разходи за предоставянето на материалите на общинските съветници е също сериозно перо в общия разходен ресурс.

Дигиталните услуги са ценни и с това, че са екологични и се спестява тонове хартия. Чрез таблетите ще се изпращат всички материали в електронен вид, обясниха от пресцентъра на община Смолян. Становищата от заседанията на постоянните комисии и всички промени по документацията ще бъдат въвеждани директно в електронен вид и ще бъдат изпращани в най-кратки срокове на съветниците. С помощта на таблетите ще се провеждат заседанията без да се изразходват хартиени копия, ще се спести време и човешки ресурс. В резултат ще се постигне главната цел – значително ще се облекчи работата на съветниците и ще се намалят средствата за издръжка на Общинския съвет, казва още в мотивите си Мелемов.

Вирни се горе