Кметът Дора Янкова: „По проект ще изградим около 25 км канализация и 15 км водопровод”

Кметът Дора Янкова: „По проект ще изградим около 25 км канализация и 15 км водопровод”

  • Г-жо Янкова, община Смолян спечели отново проект за водния цикъл. Кажете какво ще се извършва през следващите четири години?

  • Проектът, който община Смолян спечели е „Интегриран воден проект на агломерация Смолян”. Имахме възможност на 19 юли 2011 г. на официална церемония в сградата на Министерството на околната среда и водите да подпишем договора.

През 2008 г. общината заедно с ВиК започнахме работа по обследване на всичко в града, което не е в териториалния обхват на проекта ИСПА. И тогава многократно сме казвали, че самият проект ИСПА обхваща около 50 % от територията на града. Тогава бе прекратена според специфичния европейски критерии поканата за всички общини и ние получихме нова покана, която беше в края на миналата година. В рамките на 8 месеца работа и оценка контактувахме с управляващия орган и успяхме на 19 юли да финализираме цялостната дейност. Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ на проекта е 41 195 567 лева, без ДСС. 80% от стойността ще бъдат финансирани от Европейския бюджет, посредством Кохезионния фонд, а 20% е национално финансиране. Започваме самото изпълнение, ние сме в работен режим. Реално в първия етап ще усвоим 1 738 304 лв.

  • Какво се цели с реализацията на самия проект?

  • Да бъде осигурено водоснабдяването и отвеждането на отпадните води до градската пречиствателна станция за отпадни води на 16 940 постоянно живеещи жители на Смолян, което обхваща около 50% от населението, с което успешно ще допълним проекта по ИСПА.

С реализацията на проекта град Смолян сигурно ще бъде един от първите градове в България, който ще има изграденост на канална мрежа над 95% изцяло нова, което за нас е една голяма привилегия като граждани на Смолян. Защото всичко досега, което се е случвало като политика и се надгражда постоянно, са средства не от портфейла на нашите съграждани, това е един огромен ресурс, който никога Смолян сам не може да си го позволи, дори самото дружество ако трябва да финансира, отчитайки сложната територия. Градът е дълъг, пресечен, скъпо е да бъде инвестирано в подземна инфраструктура, населението не е толкова богато, в момента дружеството, което е още на държавата и ние като данъкоплатци това не можем да си го позволим. Затова изключително много се гордея с партньорството и екипа, който имахме, всичко това, което се свършва и ще бъде свършено за града. Ще се извърши доизграждане, рехабилитация и реконструкция на каналната мрежа, която ще обхване около 89 участъка, започвайки от квартал Каптажа, Смолян, Райково и Устово. По наше изчисление това е около 25 км канализация и 15 км водопровод. С този проект ще бъде постигнато пълно съответствие с директива 91271 на Европейската икономическа общност и ще бъде изградено пълно третично пречистване, както и отстраняване на фосфора на градската пречистватална станция за отпадни води. Ще бъдат обхванати улици и квартали, които не са обхванати по ИСПА и които попадат в цялата смолянска агломеирация и ще бъдат изпълнени мерките залегнали в генералния план за управление на водите в Смолян.

  • На колко етапа ще се извършат тези дейности?

  • На два етапа е самият проект. Първият етап предвижда изпълнението на прединвестиционно проучване на агломерацията, което включва анализи на разположението, трасетата, които преминават, избор на технологични решения, ще изберем екип, който ще бъде проектантски от специалисти, ще снабдят общината с всички разрешителни, ще направят доклад за необходимост за въздействие на околната среда и т.н.

В първия етап е и работното проектиране на ВиК системите и идейния проект за третично пречистване на фосфора, както ще се дадат и параметрите на вариантния анализ на обобщеното прединвестиционно проучване. Ще се изработят парцеларни планове за линейната инфраструктура, има много работа по учредяване правата за преминаване, обезщетяване собствениците на имоти и др. дейности. Общината ще изгради звено за управление на проекта. Срокът за изпълнение е 48 месеца – от 19 юли 2011 г. до 19 юли 2015 г. През втория етап на изпълнение се предвижда провеждане на процедура за избор на изпълнител, строително монтажни работи за ВиК мрежата, строителен надзор и т.н.

  • Това означава ли, че отново ще се разкопават улици в града?

  • Предстои да разкопаем 89 трасета в следващите 4 г., но това означава подземна инфраструктура, технически изградена, модернизирана, през следващите 50 години гарантирана по правилата според материалите, които ще изберем, означава качествена вода, налягане, спестяване на течовете, ще говорим с оператора какво ще плаща и потребителя. Сега това не може да се каже.

С тази подземна инфраструктура ще сложим край на едно скъпо мероприятие, защото сега когато правим улица ние смятаме водата, канала отделяме трасе за операторите – интернет, телевизии, подпорните стени и самия асфалт е около 20%. След приключване на тези тежки етапи за града, който е изключително сложен, защото е дълъг, правен на суров терен, ще има възможност за лека работа. Това за мен е една достойно свършена работа за град Смолян, едно комплексно решение. Една политика, в която се вижда всичко. Другата комплексна политика това е по отношение на отпадъците Радвам се, че в двете сфери, които са обект на наблюдение на Европейския съюз, мониторинг и санкции, община Смолян е в една добра кондиция.

  • Г-жо Янкова, защо в края на мандата вие и вашия екип полагате толкова усилия?

  • По данни на министър Томислав Дончев община Смолян е в петицата, защитила най-много европейски проекти.

Много хора казват мандата ви свършва, защо се напъвате? Излезте навън да се ръкувате с хората и правите кампания. Това поведение не е отговорно – когато имаш възможност да усвоиш ресурс, който липсва в кризата е нормално да напрегнеш целия ресурс, затова се радвам, че ние пакетно сме осигурили финансово следващия мандат да има средства за работа. Народът ще каже кой да е кмет. През следващия мандат ще се изгражда подпорна стена на Прогресите за превенция от наводнения, ще се прави част от градската среда, ще се реализират трите проекта България – Гърция. Пакетно това са около 100 млн., които сме осигурили. Има общини, които не правят нищо, колегите се уплашиха от тежките процедури на Европейския съюз и си казаха вместо да си тровя нервите, нищо да не правим. Нашият подход не е такъв – всяка мярка, която се отвори я целим ако може – кандидатстваме, за да привличаме ресурс.

Вирни се горе