Киселото мляко става новия път на коприната

Киселото мляко става новия път на коприната

Родопското село за три дни ще бъде столица на киселото мляко, събрало българи и китайци , пленени от магията на дълголетието

Стартира третият фестивал на киселото мляко в смолянското село Момчиловци. Празникът се организира в партньорство с китайската компания „Брайт Деъри“, която наложи на пазара в Китай млечни продукти с марка „Момчиловци”. Домакините от Момчиловци посрещнаха азиатските гости с песен на китайски език. Изпълнението бе от възпитаниците на първия курс по китайски в селото , в акомпанимент на родопска каба гайда.

„В Китай всички знаят, че България е родният край на киселото мляко, а Момчиловци е познато като селото на дълголетието“, посочи в словото си при откриването на фестивала Джан Хайджоу, посланик на Китайската народна република. Третото издание на фестивала се провежда с мото „Киселото мляко – новият път на коприната” и неговият старт бе даден със своеобразното разгъване на свитък на пътя на коприната от ръководителите на китайската компания, кметът на Момчиловци Сийка Суркова, зам.-министърът на туризма Милко Теофилов и Иван Тодоров-председател на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай.

„Китайската компания, добивайки вдъхновение от селото на дълголетието, създаде бранд „Момчиловци”“, посочи дипломатът. Според него компанията „Брайт Деъри“ е постигнала с тази марка големи успехи на китайския пазар. Китайските туристи, посещаващи България непременно питат къде се намира Момчиловци и искат да посетят селото, известно с киселото мляко, допълни дипломатът.

От началото на годината до юли се отчита 50 процента ръст на китайски туристи в България, заяви в Момчиловци заместник-министърът на туризма Милко Теофилов. Около 16 хил. китайски туристи са преминали през страната ни през първото полугодие. Обобщените данни от януари до юли показват според заместник- министъра, че 4.9 милиона чуждестранни туристи са посетили страната ни, което е ръст от 7.2 на сто в сравнение с 2016 г.

„За Министерството на туризма е изключително важно да създадем един интегриран продукт, който да насърчава туризма в 4 сезона, а фестивалът в Момчиловци е инициатива в тази посока“, посочи още заместник-министър Теофилов. Той добави още , че предстои откриването на български туристически информационен център в Шанхай. По думите на Теофилов , китайският турист като профил е доста взискателен, той се концентрира върху културната същност и се интересува от историята на страната, която посещава. В този смисъл общини като Смолян са едни от най-интересните, защото могат да предложат история, много музеи, църкви. Той посочи, че туристическият поток в община Смолян, достигнал през първото полугодие около 130 хил. посетители.

„ За всички нас, жителите на Момчиловци , е чест и гордост, че за трети пореден път селото ни е домакин на Фестивала на киселото мляко, който стана символ на приятелството между Момчиловци и китайската компания, произвеждаща млечен продукт с името на прекрасното ни село. Едно приятелство, което събира две различни култури и популяризира Момчиловци като магнетично място със съхранен традиции, вяра и мъдрост“, каза в приветствието си към гостите кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

Фестивалът на киселото мляко продължава до 10 септември. За празника в родопското село пристигна китайска делегация, в която участват представители на фирмата производител на млякото с българско име, журналисти, творци.

Утре от 10 ч. ще бъде направена символична първа копка на нова ферма с мандра „Момчиловци – Брайт“. В основата й ще бъде зазидана капсула на времето с послание за идните поколения, отправено от двете страни. Инвестицията е българо-китайска и се очаква строежът да започне напролет. Като нов елемент тази година присъстват конни състезания и възможността всеки желаещ да поязди безплатно в близост до заработилия по време на фестивала демонстрационен център на 2 км. от Момчиловци във фермата на Ивайло Данчев. Там гостите ще могат да дегустират млечни продукти и ще видят как се произвежда киселото мляко, прославило Момчиловци в Китай.

По време на фестивала ще бъде проведен Националният конкурс “ Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи“. Ще има редица забавни състезания като най- бързо приготвяне на таратор, надпиване с айран и скоростно изяждане на кисело мляко. Фолклорна програма от Родопите ще поддържа настроението на гостите на фестивала през трите дни. Те ще станат свидетели и на демонстрация на кунг фу и тай– чи китайски артисти.

Вирни се горе