Катедралният храм „Св.Висарион Смоленски” отбеляза тържествено десет години от освещаването си

Катедралният храм „Св.Висарион Смоленски” отбеляза тържествено десет години от освещаването си

Стотици родопчани почетоха днес храмовия празник на православната катедрала „Св.Висарион Смоленски”, която отбеляза и 10 години от освещаването си. Богомолците изпълниха църквата, където бе отслужена архиерейска света Литургия, оглавена от Пловдивския митрополит Николай. В службата участваха още владиците – митрополитите Григорий и Антоний и епископите Поликарп и Арсений. Празничните богослужения бяха в прослава на вярата и делото на епископ Висарион Смоленски, станал преди четири века мъченически символ на православна Родопа планина. Сред гостите бяха ктиторите на храма семейство Здравка и Тодор Баткови, областният управител Недялко Славов, заместниците му Адриан Петров и Тодор Бозуков, кметът Николай Мелемов, мажоритарният собственик на Пампорово АД Цветелина Бориславова, проф. Николай Овчаров и др. След края на днешната архиерейска света Литургия митрополит Николай изнесе проповед, в която припомни делото на последния родопски епископ, загинал мъченически за православната вяра. Владиката припомни, че Св.Висарион е живял в трудни години на борба и изпитания, но остава верен на своите духовни чеда, пазител на Христовото евангелие и на Христовото име. С мъченическата си смърт, Св.Висарион ни призовава да пазим вярата чиста и съкровена, защото без вяра, без упование в Бог, човекът е нищо.

„Скъпи братя и сестри, поздравявам ви с десетгодишния юбилей на катедралният храм „Свети Висарион Смоленски”. Храм, който има огромно значение за вярата, за земния живот и небесното спасение на всички, които живеят в тази благословена околия”, каза още митрополит Николай. Той благодари на семейство Баткови, които са изградили храма, както и на местната власт, която помага на църквата. Владиката припомни, че храмът е бил осветен преди десет години от неговия предшественик митрополит Арсений, на който трябва да отдадем почит. Кметът Мелемов също поздрави миряните . „Днес сърцата ни са изпълнени с вяра и радост. Душите ни са стоплени от тържественото събитие – храмовия празник на църквата, която вече е един от символите на Смолян и носи името на Свети свещеномъченик Висарион и епископ Смоленски. Десет години се навършват от съграждането на този православен храм и превръщането на това свято място в още едно упование на вярата. Вярваме, че светецът закриля Смолян и засилва верността ни към православието, защото именно то е в основата на български дух и самосъзнание. Нека в днешния празничен ден да се помолим да укрепва вярата ни и да сме сплотени и единни”, каза още в словото си Мелемов.

Батков също поздрави богомолците и посочи, че за тези десет години храмът се превръща в светилище за Смолян. В него са извършени хиляди кръщенки, венчавки и други треби за православните християни. „Изправени сме вече на предната линия на епичната битка между християнството и мюсюлманството, между цивилизацията и нецивилизацията. На Южната ни граница има пълчища поганци, под името бежанци, които са готови по команда от един нововъзникващ султан или халиф да нахлуят в нашата страна. Ислямът отново е в настъпление, включително и в Родопите“, предупреди още Батков и призова християните и българите мюсюлмани да не се поддават на тези провокации и с общи усилия да отстояват вярата, езика и земята ни. След това в криптата на храма се откри музейна експозиция от 50 уникални български икони от 18 и 19 век , които са дарение от семейство Баткови. Те са от личната колекция на семейството, а с даряването им в храма, иконите стават достояние на всички, които проявяват интерес към църковното изкуство в миналото. Музейната експозиция освети митрополит Антоний. Достъпът до нея е безплатен. След това беше раздадена благословена трапеза. Пред църквата се проведе народно веселие с участието на Ансамбъла за народни песни и танци „Родопа” – гр.Смолян. Организатори на празника са Сдружение „Св.Висарион Смоленски и Църковното настоятелство при катедралния храм, с подкрепата на община Смолян.

Вирни се горе