Извеждат всички настанени от скандалния Център за деца и младежи с увреждания в Смолян

Извеждат всички настанени от скандалния Център за деца и младежи с увреждания в Смолян

До началото на май всички настанени в момента в скандалният Център за деца и младежи с увреждания в Смолян ще бъдат изведени от институцията. Процедурата за преструктуриране на центъра в институция, която ще работи в бъдеще с неувредени деца вече е стартирана, след като Общински съвет-Смолян даде зелена светлина за преобразуване на социалната институция.

Сега предстои уведомяването на Регионалната дирекция на „Социални подпомагане“, Държавната агенция за закрила на детето и Социалното министерство.

„Тепърва ще се търсят свободни места за децата, които са настанени в момента в Центъра, като ще направим всичко възможно, преместването им да стане поетапно, без сътресения“, коментира секретарят на Община Смолян Момчил Николов.

Той уточни, че след като се уточни, кое дете в коя нова институция ще бъде преместен, ще започне работа с децата. Те ще имат възможност да се запознаят предварително с новите си места, да ги опознаят за кратко време, след което отново ще се върнат в Смолян.

„Цяла процедура, както и извеждането на децата ще приключи най-късно до началото на май т.г.“, добави Николов.

След като приключи тази процедура, едва тогава ще стартира такава и по обособяването и предлагането на новата услуга – за здрави деца. Капацитетът му ще е за 14 места за потребители на социалната услуга във възрастовата група 13-18 години.

До решението се стигна, след като през годините на дейност на Центъра се проявиха множество инциденти, предизвикани от двама от настанените потребители, създадено е напрежение, както сред настанените деца и младежи, така и сред персонала на услугата, съобщи Дарик.

Вирни се горе