Изпълнители на каба гайда се надсвирваха в Златоград

Изпълнители на каба гайда се надсвирваха в Златоград

Двайсет и деветима изпълнители на каба гайда от 10- до 72-годишна възраст участваха в гайдарското надсвирване в Златоград, съобщиха организаторите.

Надсвирването бе включено в програмата на четвъртото издание на традиционния Празник на златоградското чеверме на 6 и 7 май в родопския град. Специалната награда на кмета на Златоград бе присъдена за най-добро гайдарско изпълнение на песента “Излел е Дельо Хайдутин”. Празникът е част от тържествата през 2017 г., с които Златоград отбелязва 240 г. от рождението на Дельо Хайдутин. В музикалната надпревара се включиха изпълнители на каба гайда както от Родопите, така и от други фолклорни области на страната. Музикантите се конкурираха в три възрастови групи, оценявани от жури с председател Костадин Илчев, ръководител на оркестъра “101 каба гайди”, предаде БТА.

Призовото място в групата до 14 г. спечелиха Костадин Петров и Димитър Дърмонев. Първа награда при изпълнителите до 19 г. бе присъдена на Никола Андонов. Класацията във възрастовата група над 20 г. се оглавява от Костадин Терзиев.

Гайдарят Славчо Кехайов взе специалната награда на кмета на Златоград Мирослав Янчев. Призът на кмета бе присъден за впечатляващо изпълнение на емблематичната за Златоград песен “Излел е Дельо Хайдутин”. Мирослав Янчев оцени изпълнителите и като гайдар. Кметът посещава уроци по каба гайда от година и половина, включвайки се в местния гайдарски състав “Дельо Хайдутин”. Изпълнението на “космическата” песен за легендарния войвода на откриването на Празника на чевермето бе акомпанирано на гайда от самия Мирослав Янчев.

Празникът на златоградското чеверме привлече около 10 000 посетители и гости в родопския град. Двудневната празнична програма огласи Златоград с концерти и изпълнения на родопска музика, на “101 каба гайди”, на ансамблите “Пирин” и “Българе”.

Вирни се горе