Изграждат мрежа за бърз интернет в Смолян

Изграждат мрежа за бърз интернет в Смолян

Държавата ще изгражда инфраструктура за широколентов достъп до интернет в 29 отдалечени общини и 24 малки селища, в които живеят до 200 000 жители. Това е част от проектното предложение, което Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” внесе за одобрение в Управляващият орган на Оперативна програма „Регионално развитие”(ОПРР). Изграждането на мрежите ще се финансира от оперативната програма с 20 милиона евро.

Бързият интернет ще обхване 8 процента от населението, което живее извън столицата и областните центрове. Една от целите на инициативата е да бъдат свързани всички общински и публични институции, включително училищата, към платформата на електронното управление. Така жителите на отдалечените райони ще могат да ползват електронни услуги, включително и електронно здравеопазване. Широколентовият достъп до интернет ще даде възможност хората от малките градчета и села да работят от дома си дистанционно или да усъвършенстват образованието си онлайн.

Предстои процедура по одобряване на проектното предложение от Управляващия орган на ОПРР и Европейската комисия. След това ЕСМИС като бенефициент ще обяви търгове за изграждане на инфраструктурата за бърз интернет. Срокът за изпълнение на инвестиционния проект е 2 години.

Вирни се горе