Инвестиции за 220 хил. лв. отчете кметът на Момчиловци

Инвестиции за 220 хил. лв.  отчете кметът на Момчиловци

Инвестиции от 220 хил. лв. за една година отчете кметът на Момчиловци Сийка Суркова. На отчетното събрание пред обществеността на селото в понеделник присъстваха зам.-кметът на Смолян инж. Мариана Цекова и общинските съветници от КРОС Кирил Асенов, Валентин Цолов и Валентин Кюлхански. „За мен е задължение да свикам това събрание, тъй като не съм забравила, че работодатели на кмета на селото сте точно вие – хората от Момчиловци, затова държа да ви информирам какво се случва тук, както обещах преди две години. Пред вас е част от екипа, на който вие гласувахте доверие в началото на мандата и ви уверявам, че всички ние работим съвестно в името на Момчиловци“, откри събранието Суркова.

Тя изброи реализираните с общински средства строителни инвестиции – подпорна стена на гробищния парк за 41 250 лв., която решава проблема с гробните места, цялостно асфалтиране на ул. „Георги С. Раковски“ и част от черния път на ул. „Рибарска“ за около 150 000 лв., бетониране на част от стръмната ул. „Орфей“ на стойност 17 165 лв., нов бетонен тротоар на ул. „Елица“ срещу детската градина и др. „Благодаря на ръководството на общината от името на всички хора в Момчиловци за грижата към нашето село. С асфалтираната миналата година част от ул. „Момчил юнак“, цялостният асфалт вече не е рядкост тук“, каза кметицата. Преди полагането на асфалта ВиК – Смолян смени над 50-годишния водопровод на ул. „Георги С. Раковски“, като вложените средства са около 5 хил. лв. Гордост за местната управа е сбъднатата дългогодишна мечта на жителите на опасен участък от ул.“Момина вода“ за повдигната пешеходна пътека, която стана факт благодарение на усилията на много хора. За изграждането й в Момчиловци на оглед лично е идвал шефът на ОД на МВР старши комисар Николай Димов, както и шефовете на КАТ и РУП-Смолян по покана на общинския съветник от КРОС Кирил Хаджихристев и кмета на селото. Проектът за пешеходната пътека, изградена по поръчка на Община Смолян, е дарение от инж. Николай Манджуков, а знаците за светлинна сигнализация на стойност 1200 лв. са дарение от Фондация КРОС.

Добрата новина, на която се радват всички жители на Момчиловци е, че активно се работи за подмяна на водопровода в селото. Обявена бе обществена поръчка от община Смолян на стойност 1.6 млн. лв. за подмяна на водопровода в Първа зона по новия проект. В момента процедурата е на ниво избор на фирма изпълнител, каза зам.-кметът Мариана Цекова. Тя подчерта специалното си отношение към селото заради факта, че е едно от най-многолюдните населени места в общината и направи предложение за обособяване на временни депа за биоразградими отпадъци, както и за въвеждане на разделно събиране на отпадъците в селото. Лидерът на КРОС Кирил Асенов пое ангажимент да предложи на Общинския съвет училищата да ползват облекчения при плащането на такса смет заради генерирането на малко количество битови отпадъци и неизползването на целите сгради. На срещата в Момчиловци бяха обсъдени наболелите проблеми на училището и детската градина, както и належащия ремонт на покрива на музея в селото. Кметството, съвместно с районните полицейски инспектори, е подело съвместна акция срещу излезлите от употреба автомобили и наличието на дърва за огрев и строителни материали на улиците в Момчиловци. „Призовавам ви – нека всеки един от нас да подреди двора си, да прибере дървата си за огрев и строителните материали в свой имот, за да се освободят тротоарите и улиците за снегопочистването, а и селото ни да придобие по – спретнат вид. По Наредба 1 за осигуряване на обществения ред в община Смолян, дървата и строителните материали могат да останат на общински терен до 10 дни. След това се начислява такса от 20 ст. на кв.м. на ден“, предупреди Суркова. Тя сподели, че периодично изисква информация от изследванията на питейната вода, които прави РЗИ, а последните проби отпреди няколко дни сочат, че всички показатели са в норма.

През годината Момчиловци е посрещало туристи и делегации от Гърция, Китай, Франция…Чест гост на селото е бил и корейският посланик Н. Пр. Шин Бунам. Наред с останалата дейност, приоритет в живота на селото са били и празниците, които ни обединяват в трудни времена, привличат туристи и развиват бизнеса. За реализацията на културния календар Суркова благодари на читалище „Светлина-1925“. „И ако за нещо съм истински щастлива, това са прекрасните деца, които имаме в нашето село. Те се включват ежегодно в лятната бригада „Мисия Смолян” и винаги са на линия, когато имаме нужда от помощ. Благодаря за ползотворното сътрудничество и на кооперациите, детската градина, училището, ВиК, доброволците, бизнеса, Дамски клуб „Емоция“ и Пенсионерския клуб“, каза в заключение кметът на Момчиловци.

Вирни се горе