Илияна Йотова: Днес повече от всякога България има нужда от своите синове и дъщери, които пазят спомена за Капитан Петко войвода

 Илияна Йотова: Днес повече от всякога България има нужда от своите синове и дъщери, които пазят спомена за Капитан Петко войвода

Днес повече от всякога България има нужда от своите синове и дъщери, тези, които пазят спомена за Капитан Петко войвода, които следват неговите завети, които знаят неговите подвизи и които са убедени, че каквото и да правят, най-важното в живота ни е да бъдем заедно и да работим за държавата си и за българския народ. Това каза пред журналисти в Чепеларе вицепрезидентът Илияна Йотова, която е гост националните хайдушки празници, „Капитан Петко войвода“ след като се поклони пред паметника на Капитан Петко войвода, предаде Радио „Фокус“ – Смолян.

По нейните думи вчера и днес са големи празници за България и това са празници на самочувствието и гордостта на една нация. На въпрос дали днес България е независима и от какво сме зависими Йотова заяви, че независимостта е нещо много индивидуално, един човек е независим тогава, когато се чувства свободен. Териториално-политически сме независима държава, горд член на Европейският съюз вече 10 години. „Дали сме зависими е много философски въпрос. Ако успеем да повишим стандарта на хората и начина по който живеят, ако преборим страшната бедност и мизерия, която е в периферията в страната в по-малките градове и села, ако успеем да накараме българчетата да ходят на училище, защото 200 000 тази година няма да прекрачат класните стаи, ако има здравеопазване за всеки български гражданин и той се чувства спокоен за себе си и за децата си, ще сме истински свободни и независими“, каза Йотова. Вицепрезидентът се включи в шествие до бюст-паметника на Капитан Петко Войвода и присъства на възстановка пресъздавена от Сдружение „Родопски хайдути” с посрещане на капитан Петко войвода.

Под патронажа на Председателя на Народното събрание, личното участие на Вицепрезидента и Председателя на тракийските дружества в България, се почете делото на Петко Воевода, дал живота си за свободата на България. 139 години от освобождението на средните Родопи и Чепеларе.

Вирни се горе