Храмов празник за 180-и път отбеляза църквата Св. Неделя в Райково

Храмов празник за 180-и път отбеляза църквата Св. Неделя в Райково

Тържествата, посветени на храмовия празник на църквата и 145 години от създаването на читалище „Балкански просветител”, продължават с концертна програма от 18.00 часа тази вечер

Храмов празник за 180-и път отбеляза църквата Св.Неделя в смолянския квартал Райково. Божествената св.литургия оглави архимандрит Висарион в съслужение с 12 свещеника от Смолянска духовна околия. На храмовия празник присъства и зам.-кметът Марин Захариев.

С проповед за празника се обърна към множеството миряни отец Запрян Шиков, който припомни житието на света великомъченица Неделя, която е живяла и пострадала за Христовата вяра през ІІІ в. , а църквата почита паметта й на 7 юли.

Архимандрит Висарион отслужи и водосвет за здраве и благоденствие на духовната околия . След това по традиция с иконата на светицата се проведе литийно шествие около храма. Беше раздадена и благословена трапеза.

Тържествата, посветени на храмовия празник на църквата, продължават с концертна програма от 18.00 часа тази вечер. По-рано, на 5 юли, Кирил и Сашо Сарандалиеви /син и баща/ откриха съвместна фотоизложба в читалище „Балкански просветител”, което отбелязва и 145 години от създаването си. Празничен концерт изнесе и цигулков ансамбъл „Виолина” с ръководител Юлияна Атанасова.

Празничните прояви са организирани от община Смолян, читалище „Балкански просветител”- кв.Райково и Църковното настоятелство при храм „Св.Неделя”.

Вирни се горе