Хищници нападат домашни животни край селата в Неделино

Хищници нападат домашни животни край селата в Неделино

Нападение на домашни животни от неизвестни за сега хищници хвърлиха в паника жителите на няколко населени места в община Неделино.

Последният регистриран случай е от вчера, когато фермер се е оплакал за разкъсана овца в местността „Кичукови колиби“, която се намира на едва няколко километра от общинския център, съобщи Дарик.

На място били извикани и експертите от „Групата за бързо реагиране“ към Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян. Те установили, че най-вероятно животното е нападнато от вълк или чакал. Същевременно били получени и още няколко сигнала от жители на съседни села – Еленка, Мързян и др., чиито животни също били нападани от хищник.

„Има паника между хората и вземаме мерки, като освен с официално предупреждение към населението – да бъдат внимателни и да не пускат животните си на свободна паша, свързахме се и с директора на Горското стопанство в Златоград и с местната ловна дружина, като до дни ще се организира хайка за търсене на хищника. Възможно е да е вълк, чакал или подивяло куче“, коментира кметът на община Неделино Боян Кехайов.

На този етап не е ясно, дали хищникът е един или са повече, като със сигурност може да се твърди, че не е мечо нападение.

Кехайов е притеснен от факта, че последните набези са в близост до града, а преди време е имало и нападение на домашно стопанство в Неделино, където били убити 9 прасета.

Вирни се горе