Граничният пункт при Златоград съживи икономиката на града

 Граничният пункт при Златоград съживи икономиката на града

Г-н Янчев, община Златоград си има граничен пункт с Гърция, как се отрази на вашата община?

Оказва се, че при отварянето на всеки нов граничен пункт, гърците имат притеснения, че нашите евтини стоки и услуги, ще внесат допълнителна криза в гръцката икономика, каза в интервю за kmeta.bg Мирослав Янчев – кмет на община златоград. Но конкретно на въпроса в летния период Златоград е пълен с туристи. Те ползват услугите на местните хотелиери и ресторантьори. В същото време, през деня отиват на Егейско море на плаж. Пътят до гръцкия плаж е час и двайсет минути. Има активно движение на стоки, на услуги на пътници. Много ни е жив града в летния период. Като отворихме ГКПП-то се усети и тласък в развитието на икономиката.

А гърци идват ли в Златоград?

Гърците също идват в Златоград. Пазаруват оттук, защото сме с много по-евтини стоки и услуги. Това ги мотивира да идват не само в Златоград, но изобщо в България. Използват контролния пункт за влизане у нас, пазаруват от големите магазини, пътуват и до Пловдив. Така отварянето на един граничен пункт съживява икономиката и аз като кмет на такава община съм щастлив, че при нас границата се отвори към държава като Гърция.

Как се движат европроектите на общината? Какво строите и ремонтирате?

Ние изпълняваме редица европроекти за над 10 млн.лева. Получили сме си финансирането на 100%. Предстоят и нови проекти, които смятаме да реализираме в новия програмен период. Водният ни цикъл е одобрен и предстои да се изпълни през следващата година. Той е за 17 млн.лева, предвижда се да се смени цялата канализация, а където е необходимо и водопроводът. Движим и редица проекти по енергийна ефективност.Изпълняваме рехабилитация на улици и на междуселски пътища. Изобщо работа има достатъчно.

Освен туризъм, какви други сектори на икономиката имат бъдеще в община Златоград?

За малък град като Златоград, бих казал, че икономиката е развита. Имаме миннодобивна промишленост. Шивашката, текстилната промишленост също са развити. Имаме дори и машиностроене, произвеждат се металорежещи машини. Но разбира се, разчитаме много на туризма.

Предвид това, сигурно нямате голям проблем с безработицата?

Навсякъде има безработица, дори и в по-развитите градове. При нас е около 17%-18%, което никак не е малко.

Голяма част от общините у нас имат задължения към фирми, как се справя с финансите кметството в Златоград?

Имаме задължения към фирми, но не са чак толкова големи. Направихме финансов план за погасяване на дължимите плащания, надявам се, че ще се справим. За съжаление, малките общини нямат достатъчно средства и единственият им стремеж е да оцеляват. Всички малки общини са със заложен структурен дефицит. Тоест, имаме повече разходи от постъпленията в хазната. Така че, ние се нуждаем и разчитаме на подкрепа от държавата.

Вирни се горе