Глоби за над 900 000 лв. са наложени на Община Смолян

  Глоби за над 900 000 лв. са наложени на Община Смолян

Финансови корекции на обща стойност над 900 хил. лева са наложени на Община Смолян по различни проекти по европейски програми.Съобщи зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев на пресконференция.

Корекциите са за проекти, чието изпълнение е започнало при предишната общинска управа. Най-голямата 420 хил. лева е корекцията за проекта за ремонт и обновяване на социалните домове в Ровино, Петково и Фатово. Наложената санкция по проекта, финансиран от ОПРР е заради нарушения на процедурата и въведени дискриминационни условия, посочи Захариев.

Община Смолян ще обжалва наложената финансова корекция. Още 90 хил. лева е санкционирана местната управа за проект за реконструкция на общински пътища, а откритото нарушение е актуване на дейности, които не са извършени. От общинската хазна вече е платена корекция за 237 хил. лева по проект за мерки за енергийна ефективност и ремонти на училища и детски градини,стана ясно на срещата с медиите.

Финансовите корекции допълнително отежняват бюджета на общината, коментира Марин Захариев. Преобладаваща част от санкциите са заради пропуски в процедурите за обществени поръчки, които според заместник-кмета са допуснати при предишното общинско ръководство.

Вирни се горе