Гимназията по селско, горско стопанство и туризъм в Чепеларе ще участва в Shell Eco-marathon 2018

Гимназията по селско, горско стопанство и туризъм в Чепеларе ще участва в Shell Eco-marathon 2018

България традиционно ще има силно присъствие на международното състезание Shell Eco-marathon 2018 – тази година. 5 български отбора ще премерят сили в Лондон през лятото. Отборите на Техническите университети София и Варна и нов отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще се състезават в категорията „Градски тип“. Автомобилът на дългогодишния отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и този на отбора на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе са в категорията „Прототипи“, задвижвани с електрическа батерия.

Нов отбор на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника – гр. Бургас ще премери сили в Shell Eco-marathon Challenger Event, който се провежда за втора поредна година. Това е отделен предварителен кръг, по време на който отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина, а домакини отново ще бъдат Франция и Турция.

След едногодишна подготовка общо 175 отбора от 24 страни от Европа ще демонстрират своите инженерни и дизайнерски умения от 5 до 8 юли в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон. За трета година участниците в състезанието ще покажат в британската столица кой може да измине най-много километри с най-малко количество енергия.

На миналогодишното състезание френският отбор „Microjoule-La Joliverie“ измина 2503.9 км/л с един литър гориво – еквивалент на разстоянието от Лондон до Марсилия и обратно. Тазгодишното състезание също ще бъде много оспорвано, като екипите продължават да развиват превозните средства и се надяват да стигнат все по-далеч.

Вирни се горе