Героите на Чудомир оживяха на чепеларска сцена

Героите на Чудомир оживяха на чепеларска сцена

На сцената на НЧ „Родопска искра 1880” гостува Театрално-музикален център “Димитър Димов” – Кърджали. Чрез музика, танци и хумор, героите на Чудомир оживяха на сцената с пъстрия им свят, изпълнен с надежди, мечти, несгоди и мераци. Всеки от публиката можеше да разпознае себе си в някой от образите, да се замисли и да се посмее. Представлението беше част от майските културни празници Чепеларе 2016 г. – подарък за гражданите и гостите на града от община Чепеларе.

Режисьор на постановката „Нашенски мераци” е Гълъб Бочуков, музиката е дело на Радост Попова, сценограф Томиана Томова – Начева. В ролите се превъплътиха актьорите Диян Мачев, Русалина Майналовска, Илияна Типова, Калчо Иванов, Петър Мастагарков, Маргарита Мандражиева, Борислав Христов, Велина Ясенова, Севгюл Кардамова и Радослав Арнаудов.

Кратките хумористични разкази на Чудомир му донасят огромна популярност, те и днес звучат актуално и не слизат от читалищните сцени, а книгите му са издавани в многобройни тиражи. Заглавия като “Не съм от тях” (1935), “Нашенци” (1936), “Аламинут” (1938), “Кой както я нареди” (1940), “Консул на Голо бърдо” (1947) и др. са сред най-известните Освен като писател и художник, Чудомир е и изследовател – краевед, с изключителен принос за музейното и читалищното дело. Успехът е неочакван дори за самия автор, но впечатляващ. В деня, в който поредният брой на “Зора” излиза, всички четат Чудомир – по спирките, в трамвая, на опашките в магазина, вкъщи. Само за няколко години авторът създава пъстрата, шумна и остроумна галерия от “нашенци”, които завинаги остават в националната ни литература.

Вирни се горе