Георги Чапкънов ще вае паметник в Неделино

Георги Чапкънов ще вае паметник в Неделино

Кметът на община Неделино Стоян Беширов е отправил неотдавна покана към видния български скулптор и педагог проф. Георги Чапкънов да посети града и да се запознае с предложенията на гражданите за изграждане на паметник, който да изразява тяхното виждане за миналото, настоящето и бъдещето на Неделино, съобщиха от пресцентъра на общината.

За да се предпази от грешки, допускани в миналото при изграждането на подобни паметници, Беширов се обърна с призив към жителите на общината да споделят мнение как искат да изглежда техния паметник, на коя историческа личност да е посветен, в какъв материал да бъде изпълнен, на кое място да бъде издигнат… Срокът за предложенията изтича на 30 ноември т.г.

В края на седмицата в Неделино ще пристигне проф. Георги Чапкънов. По време на разговорите му с кмета на общината ще бъдат обсъдени всички детайли, свързани с работата за реализиране на идеята, казаха още от администрацията. Чапкънов е автор на паметника „Света София”, издигнат в центъра на столицата, на паметника на Гарибалди, открит неотдавна от Силвио Берлускони и Бойко Борисов, на двамата Славейковци на едноименния площад в София, на Орфей и Евридика в Смолян, на паметници в Токио, Париж и други градове по света.

Той е съавтор на Националния герб на република България и автор на бюста на великия италиански кинорежисьор Федерико Фелини. Освен като ваятел на монументални творби, Георги Чапкънов е ненадминат майстор на малката пластика. Той е дългогодишен преподавател в Художествената академия „Н. Павлович”, виден общественик и творец с ярка гражданска позиция.

Вирни се горе