"Геопс - Минстрой" ще прави термалното отопление на Златоград

"Геопс - Минстрой" ще прави термалното отопление на Златоград

Обединението спечели първата поръчка по проекта с оферта от 2. 42 млн. лв.

Обединението “Геопс – Минстрой” спечели конкурса за изграждане на сондажа и надземната конструкция на геотермалния водоизточник край Златоград. Това е първият етап от проекта, с който общината планира да отоплява обществените сгради в града с гореща вода от находището в Ерморечието. Офертата на обединението между асеновградското “Геопс – болкан дрилинг сървисис” и “Минстрой холдинг” на Николай Вълканов, е 2. 42 млн. лв., при зададен таван от 2.5 млн. лв. Другият кандидат за поръчката беше консорциумът “Геомах”, пише “Златоград ски вестник”.

Съоръжението

Ценовите оферти бяха отворени на 5 декември, като в момента тече двуседмичен срок за обжалване на избора на победител. В случай, че процедурата приключи успешно, от “Геопс – Минстрой” предвиждат да приключат строителството за по-малко от година. “Това е уникален проект, тъй като сондажът ще бъде с дълбочина 860 метра и 400 милиметра диаметър. Освен това съоръжението е съобразено да работи при много висока температура на водата, близо 100 градуса”, казва наскоро Вълканов пред ежедневникът “Капитал Daily”. Засега не се знае дали от “Геомах” ще обжалват. Единият от участниците в консорциума е “Агромах” от с. Бело поле, Благоевградско, който се занимава със земеделие, инфраструктурно строителство и добив на инертни материали. Другият партньор не е известен. Според Вълканов обаче компаниите не са от сектора, а дейността е много специфична и малко фирми могат да я извършват.

Етапи и финансиране

Това е вторият опит за изграждане на геотермално отопление на Златоград.

Проектът първоначално започна през 2009 г., когато поръчката беше спечелена от “Минстрой”, но впоследствие се оказа, че не е осигурено финансиране и работата беше прекратена. В средата на миналата година Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) отпусна средства за първия етап и конкурсът беше подновен. Строителството на цялото съоръжение ще струва 16 млн. лв. и ще отнеме около две години. След изграждането на сондажа предстоят още три етапа на проекта, за които общината обмисля няколко варианта на финансиране.

Втората фаза включва прекарването на топлопровод с дължина 13.5 км от село Ерма река, където се намира находището, до Златоград. Там горещата вода ще влиза в централа и ще подгрява промишлена вода, с която ще се отопляват осем общински сгради. Самата централа е изградена още преди четири години и сега остава да се достави оборудването. Последният етап от проекта е прекарването на тръби от централата до общинските сгради.

Съществува вариант охладената в централата геотермална вода да се подава към хотелите в града и да се използва за спа туризъм. Хотелите обаче ще трябва сами да изградят мрежата си.

Вирни се горе