Френски колежани озеленяват в Смолян

Френски колежани озеленяват в Смолян

Вече втора седмица в Смолян работят 8 френски младежи, студенти с двама ръководители от френския аграрен колеж Адриен от гр. Тарб, регион Окситани.

Студентите са в Смолян в рамките на проект по програма Еразъм+ Образователна мобилност с цел стаж, като Община Смолян е приемащата страна.

При предварителна визита през м. февруари от директора на колежа Анн Лоран и двама преподаватели бе избран от тях подходящ обект за провеждане на стажа, а именно теренът пред кафе „Фокус“ на кръстовището в кв. Райково. В рамките на двуседмичния стаж студените от Адриен се запознаха с обекта за работа, града и околността, с типичния пейзаж и растителност, с цел да подготвят подходящ проект за озеленяване. Разделени на групи те подготвиха 3 проекта, които бяха обсъдени и одобрени от комисия от Община Смолян.

Във втората седмица от образователния стаж момчетата впрегнаха мозък и мускули, за да осъществят проекта си. Идеята им бе с влагането на природни материали – дърво, камък и растения, типични за планината да облагородят неизползваемата площ и да я направят красива и подходяща за отдих и игра на децата. Растенията, подбрани за засаждане в новото зелено кътче в Смолян са типични за местата флора и бяха селектирани с помощта на местен ботаник.

Под вещото ръководство на двамата си ръководители и с помощта на общината мястото бе обработено и бяха доставени предварително подбраните от колежаните камъни, с помощта на ДГС – Смолян бе доставен дървен материал. Фирма „Клинър“ също оказа подкрепа с осигуряване на професионална помощ и техника за поливане, а фирма „ИСА 2000“ безвъзмездно предостави пръст, чакъл, техника и логистична подкрепа. Така с малко средства и много труд от страна на френските стажанти, бе облагородено едно неугледно до скоро място.

През тези две седмици френските младежи научиха много, работиха много и демонстрираха вдъхновяващо трудолюбие и познания. За тях това е един полезен стаж, в който изпробваха на практика наученото до момента, а за нас е демонстрация за начина на работа на французите, за изключителен професионализъм и отдаденост на работата. Благодарим на френския колеж Адриен за доверието да проведе стажът на студентите си в Смолян.

Вирни се горе