Елитният 101 –ви Алпийски полк отбеляза тържествено празника си

Елитният 101 –ви Алпийски полк отбеляза тържествено празника си

Командирът на 101 –ви Алпийски полк полковник Димитър Кацаров награди кмета Николай Мелемов с Почетен знак на полка за личен принос към формирането и развитието на военното формирование. Това се случи на тържественото събрание тази вечер в РДТ, където се чества професионалния празник на полка. Мелемов благодари за наградата и поздрави военнослужещите. „ За мен е привилегия да ви честитя празника не само от мое име, но и от името на цялата смолянска общественост. Вие сте наследник на 21 –ви Средногорски полк , извоювал свободата на Родопите в славните боеве при връх Кавгаджик по време на Балканската война от 1912 г. За Смолян и родопчани вашият полк е емблематична военна структура, готова при необходимост да участва в международни мисии, да се притече на помощ в тежък момент, отстоява спокойствието и сигурността. С постоянната си бойна готовност и висока дисциплина с безрезервната си гражданска отговорност и отзивчивост, 101 Алпийски полк се радва на всеобщо уважение и заслужена обществена подкрепа. Благодаря ви за отзивчивостта и помощта на която винаги сме разчитали. Пожелавам ви здраве, професионални успехи и лично щастие”, каза в поздравлението си Мелемов. Той връчи Плакет на Кмета на полк.Кацаров за празника и с благодарност за доброто сътрудничество.

В словото си командирът на полка припомни историята на бойните действия на 21 Средногорски полк и неговият легендарен пълководец полк.Владимир Серафимов и заповедта, която не изпълнява, за да спаси населението в Родопите. „Дали сме достойни наследници на полк.Серафимов, опитваме се да бъдем такива. Наши военнослужещи с риск за живота си участват в международни мироопазващи мисии, участваме в спасяването на населението при природни бедствия. Нашето формирование е пример за няколко неща – връзката между народ и армия, отличното взаимодействие с всички местни, държавни структури на властта и депутати, което е силна позиция. Най-важното е, че военното ни формирование прерасна в полк, прецедент в новата история на България.Щастлив командир съм, че от едно малко формирование създадохме нещо голямо. Богат съм с моите златни момчета и момичета, те са моят безценен капитал. Щастлив командир съм от голямото наследство, което е създадено преди нас. Лесно е да влезнеш в един дом, който е подреден. Нашето формирование е с много сериозна история и традиции, които ще продължим. Желая ви здраве, благополучие, да помним историята и да съграждаме една България, която е по- добра за децата ни”, каза още в словото си полк.Кацаров. За добра служба и постигнати високи професионални успехи бяха наградени служители от полка.

Преди тържеството архимандрит Висарион отслужи благодарствен молебен за здраве и благоденствие на 101 –ви Алпийски полк. Празничната програма продължи с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част със специалното участие на Орлин Горанов, Росица Кирилова, Бойка Дангова, Сънни, Таня Дупаринова, Формация „Армейска песен“, Фолклорна формация „Ладена“, Танцов състав „Алгара“

Тържеството уважиха депутатът Дора Янкова, зам.-областният управител Владимир Гърбелов, шефове от службите за сигурност, директори на институции и др. Събитието е включено в Програмата за отбелязване 106 години от Освобождението на Родопите и Празника на Смолян.

Вирни се горе