Джейм Уорлик: Дора Янкова е един от най-добрите и успешни кметове в страната

Джейм Уорлик: Дора Янкова е един от най-добрите  и успешни кметове в страната

Смолян има уникалната възможност да се превърне в център за екотуризъм. Това обяви в родопския град посланикът на САЩ у нас- Негово превъзходителство Джеймс Уорлик, който проведе едночасова среща –разговор с кмета на общината и председател на Националното сдружение на общините в Република България Дора Янкова. Уорлик отбеляза, че екотуризмът има огромен потенциал. Според посланикът на САЩ Родопите са най-красивата част на България и той я посещава с голяма радост и удовлетворение. По думите му уникалните екопродукти от планината трябва да стигат до големите пазари в страната и извън нея, като това може да даде огромна перспектива за региона. Посланикът даде висока оценка за постигнатото от кмета Дора Янкова и изтъкна, че тя е положила огромна работа за развитието на общината. Той посочи, че Янкова е един от най-добрите и успешни кметове в страната „Тя е успяла да бъде надпартиен кмет, което е забележително. Кметът на Смолян представлява интересите на всички граждани, което е много добре, а успехът не се постига за един ден, трябва да има постоянен ангажимент за разрешаването на проблемите ”, изтъкна Уорлик. Той даде висока оценка на община Смолян и за привлечените инвестиции по европроекти. Уорлик и Янкова дискутираха и възможностите за американски инвестиции в общината, като посланика изрази надежда, че инвеститори от САЩ ще проявят интерес за инвестиции в региона, най-вече в областта на земеделието и туризма. Посланика добави, че САЩ е инвеститор номер 1 в България за 2010г., като изрази надежда първото място да се запази и през тази година. Уорлик коментира и предстоящите избори, като заяви, че за САЩ е важно във властта да попаднат хора с ангажимент към обществото. „Нямаме притеснение за демокрацията в България”, категоричен бе той.

Кметът Дора Янкова коментира, че има добри възможности за инвестиции на американския бизнес в земеделието и икономиката. „Смолян и България като цяло имат приятели в лицето на Негово превъзходителство. Впечатлена съм от разбирането му за България, Родопите и желанието нещата да се случват”, коментира тя.

Янкова подари на Уорлик родопско каче с биопродукти от горното поречие на река Арда- смилянски боб и млечни произведения от мандра „Милкана” в Смилян. Посланикът сподели, че е истински фен на българските екопродукти. Той закусва всяка сутрин кисело мляко с мед, които обаче не знае къде се произвеждат. Според него точно поради тази причина родопските продукти трябва да са в цялата страна.

Вирни се горе