Дянков пристига в Смолян за участие в дискусия за развитието на туризма

Дянков пристига в Смолян за участие в дискусия за развитието на туризма

Днес в община Смолян ще се проведе обществена дискусия на тема: Смолян – нови маршрути за културен и екотуризъм в областта. Домакин на събитието е кметът на Смолян Николай Мелемов, съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Участие са потвърдили вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и историците Божидар Димитров и Николай Овчаров. Дискусията се организира от вестник „Стандарт”, в рамките на националната кампания „Чудесата на България 2012”. Целта на мисията е популяризиране на древното минало на народа ни, както и на неговите уникални традиции; изграждане на нови маршрути за културно-исторически, еко и СПА туризъм, които да увеличат притока на туристи още през 2013 г.; включване на нови български културно-исторически обекти и символи на традициите ни в списъците на ЮНЕСКО за закрила на световното културно наследство. Целта на дискусията е да се набележат исторически, културни, природни и етнографски обекти в област Смолян, които да бъдат свързани в общ туристически маршрут и да се развиват приоритетно с обединените усилия на националните институции, местните власти, бизнес и общественост.

Дебатите ще дадат възможност и за коментиране на полезните идеи на участниците за ефективно сътрудничество на местно и национално ниво в процеса по опазването, развитието и популяризирането на чудесата в региона. Обществената дискусия започва в 13 часа, а за разискване ще бъдат предложени следните подтеми: Представяне на туристическия маршрут „Развитие на Средните Родопи”, финансиран с европейски средства. Тайните на средните Родопи – предложение за нов маршрут за културен и еко туризъм в област Смолян. Подбор на обекти за включване в него.

Предложения: Храм „Св. Висарион Смолянски”, планетариум в Смолян, крепост Калето – Смолян, крепост Калето – с. Кошница, ранновизантийска базилика в с. Гела, архитектурен резерват Широка лъка, Момчилова крепост, Алибеев конак, пещери и др. Приключенски туризъм: По стъпките на Орфей – от Голубовица и Гарга дере до Ягодинската пещера и пещерата Дяволското гърло. • СПА туризъм – възможности за развитие на балнеология в Златоград. Инфраструктура – възможности за подобряване на пътните връзки Пловдив-Смолян и Смолян-Златоград. За участие в дискусията са поканени още областният управител инж. Стефан Стайков, кметовете на общини в областта, представители на министерствата на икономиката и туризма, на регионалното развитие, на културата. Покани са изпратени и на представители на хотелиери, туроператори, историци, археолози, неправителствени организации.

Вирни се горе