Две смолянски села ще празнуват по традиция Тодоровден

Две смолянски села ще празнуват по традиция Тодоровден

Две смолянски села Момчиловци и Смилян ще отпразнуват на 7 март Тодоровден, известен още като Конски Великден. В Момчиловци началото му ще постави Светата литургия в църквата “Св. Св. Константин и Елена”, а официалното откриване е в 11 ч. на площада в селото. Зрелищни конни надпревари в различни дисциплини ще радват гостите на събитието. Ще има и Кулинарно шоу с Клуба на професионалните готвачи в Смолян, както и Народно веселие с трио “Шемет” и оркестър “Момчил юнак”. Организаторите припомнят, че дрескодът е народна носия. Организатори на празника, който се провежда за 25-ти пореден път, са община Смолян, кметство Момчиловци, местното читалище, Дружеството на конярите и Ранчо „Диви Родопи“.

Тодоровден в Смилян ще започне от 10.00 часа на „Трошачката” в местността Балабаньо. Теглене на тежести от животните разпределени по категории, провеждане на състезание, теглене на шейна с тежести от пясък и чували са част от атракциите на празника.Победителите от надпреварите ще бъдат наградени. Желаещите да се запишат могат да се обадят на мобилен тел: 0889421588 – Павел Пашев

Община Смолян,Кметство-.Момчиловци, НЧ “Светлина-1925",Дружество на конярите-с.Момчиловци, Ранчо"Диви Родопи” Ви Канят на: 25-ти Традиционни конни надбягвания и игри.

Програма

ТОДОРОВДЕН В МОМЧИЛОВЦИ

07.03.2020г.

9.00 ч.-Света литургия в църквата"Св.св. Константин и Елена" 11.00ч.- Официално откриване на празника на площада в с.Момчиловци Участие на самодейци от НЧ"Светлина-1925" Парад на конете Приветствия от официалните гости 11.30ч.-Старт на кушията и игрите с коне Конкурси за:Най-бърз кон, Най-силен кон, Най-тежък кон и Най-красив кон 12.15ч. Кулинарно шоу с Клуба на професионалните готвачи в гр.Смолян 12.30ч. Награждаване на победителите в конните състезания 13.00ч. Народно веселие с трио “Шемет” и оркестър “Момчил юнак”

П О К А Н А

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА 07.03.2020г. ОТ 10.00 часа

ВСИЧКИ ДА ОТПРАЗНУВАМЕ ЗАЕДНО ТОДОРОВДЕН

на „Трошачката“ в местност Балабаньо с. Смилян

Тодоров ден се нарича още Тудорица или Конски Великден – отбелязва се тържествено. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с маниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. После идва ред на атрактивното конно състезание . Победителят в него се награждава.

Желаещите да вземат участие може да се запишат на телефон: 0889421588 – Павел Пашев

П Р О Г Р А М А

От 10.00ч. до 11.00ч. – Теглене на тежести от животните разпределени по категории

От 11.00ч. до 13.00ч. – Провеждане на състезанието

  • Теглене на шейна с тежести от пясък в чували

От 13.00ч. до 13.30ч. – Награждаване на победителите

ВСИЧКИ СА ДОБРЕ ДОШЛИ!

Вирни се горе