Две огнища на заразен нодуларен дерматит са открити и в Смолянско

Две огнища на заразен нодуларен дерматит са открити и в Смолянско

Две огнища на заразени животни от заразен нодуларен дерматит, научи Дарик. Информацията бе потвърдена и от областният управител на Смолянска област Недялко Славов. Пробите от взетите животни са потвърдени. „Става въпрос за крави в района на смолянските села Кокарово и Горна Арда. Има по едно болно животно в стадо, но в момента се очаква заповедта за тяхното унищожаване. В едното стадо има 16, а в другото 28 животни“, коментира още Славов. Според него, заразата е дошла от Гърция, предаде Дарик.

Най-големите притеснения на животновъдите в региона са, че заразата ще се разпространи бързо и ще унищожи поминъка на десетки семейства в региона. Те са категорични, че властите са се забавили сериозно с ваксинацията на животните и това е причината да плъзне заразата и в Смолянско.

Миналата седмица повишиха епизоотична готовност в Смолянско заради заразен нодуларен дерматит, който е наричан още “новата чума”. Това стана с издадената заповед на областният управител на Смолян Недялко Славов. В нея се включват драстични мерки за ограничението на движение на животни в района, както и редица мерки за обезопасяване и предотвратяване на разпространението на заразата. Задължават се кметовете на общини, кметовете на кметства и кметските наместници в област Смолян да определят местата за загробване на принудително убитите животни, засегнати от заболяването.

Освен това се задължават и горските работници да следят поведението на дивите животни и при нужда веднага да уведомяват ветеринарните власти. Явно до момента тези мерки не дадоха резултати.

Вирни се горе