Два проекта на Община Чепеларе в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда” ще бъдат финансирани от ПУДООС

Два проекта на Община Чепеларе в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда” ще бъдат финансирани от ПУДООС

До 10 хил. лв. се отпускат за възстановяване на място за отдих в с. Орехово, Община Чепеларе. Крайпътен, амфитеатрално разположен и изключително атрактивен терен, разположен на самия вход на селото на 200-300 м. от първите къщи на селото, отправна точка за религиозен, пещерен и екологичен туризъм. Мястото е уязвимо на замърсяване, многократно в близкото минало е било превръщано в нерегламентирано сметище. В момента местността е запустяла и занемарена, съществува стара чешма и полуразрушена беседка, които са грозна гледка на фона на красивата природа.

Настоящия проект предвижда обособяване на кът за отдих и почивка за любителите на природата и жителите на селото. Проектът ще се изпълни с активното участие и доброволния труд на местните.

Вторият проект, който ще получи до 5 000 лв. финансиране от ПУДООС е на ОДЗ – Чепеларе, филиал „Здравец”. Той предвижда почистване на двора и района около детското заведение, ще се освежат и боядисат старите детски съоръжения, оградите и пейките в двора на детската градина, ще се монтират цветни кошчета за разделно събиране на отпадъци и компостер за събиране на органичен отпадък. За да бъде времето за отдих по – пълноценно и приятно за децата в двора ще бъдат поставени няколко съоръжения за игра. Проектът предвижда и обособяване на опитно поле, в което ще се засеят цветя и билки. В реализирането на проекта ще се включат родителите и персонала на детската градина. Децата ще помогнат при засяването на семената.

Вирни се горе