Дора Янкова откри две нови детски площадки в Смолян

Дора Янкова откри две нови детски площадки в Смолян

Кметът на община Смолян откри официално две нови, комбинирани детски площадки в кв. Устово и в района на кръстовището между улиците „Острица” и „Димитър Благоев” в областния град. Откриването на детските кътове се превърна в истински празник за децата, техните родители, баби и дядовци, тъй като досега на двете места подобни удобства липсваха.

Площадката пред ж.к. „Прогресите” в кв. Устово е на площ от близо 100кв. м. като е разделена на две- за деца от 3 до 6г. и за младежи над 6 годишна възраст. На нея са изградени катерушки, люлки, клатушки, везни и пясъчник, като е облицована с гумено покритие, против нараняване при падане. Направена е беседка, предстои да се монтира и фитнес уред, на който да тренират по-възрастните ползватели. При откриването Янкова обясни, че детските площадки са един от етапите на мащабния проект за обновяване на квартала, което се прави на площ от 23 декара. Очаква се до два-три месеца да започне асфалтирането на улиците, обособяването на паркоместа, кръстовища и гаражи. Кметът съобщи, че по решение на младежите в района на стария дарак ще се обособи спортно игрище за футбол, баскетбол и волейбол. Янкова призова жителите на квартала за активност, тъй като след три месеца ще бъде отворена мярката за саниране на жилищни комплекси, а „Прогресите” са идеалния бенефициент. Трябва да се направи проект за саниране, който ще позволи обновяване и затопляне на блоковете, както и благоустрояване на междублоковото пространство. За децата бяха осигурени клоуни от школата на Емилия Ованесян, сладолед и лакомства.

С детски празник с клоуни, музика и рязане на лента бе открита и детската площадка на улица „Острица”. Над 60 деца и родителите им присъстваха на официалното откриване на едно от най-модерните съоръжения в града. Пред събралото се множество кметът на Смолян обясни, че площадката е по желание на младите семейства от квартала, както и с активното съдействие на блоковите домоуправители. Това е шестата нова площадка за последния месец, като до края на октомври е планирано общината да открие още 17. За догодина Янкова подчерта, че приоритет ще бъдат мини спортните игрища. Досега в града има 7 такива, които ще се ремонтират и ще се търси ресурса за още няколко. Догодина в района на детската площадка ще се направи и ново блоково пренареждане с възможност за обществено барбекю. Благодарност от името на жителите на квартала изказаха г-жа Трендафилова и Васил Капушев, който благодариха на кмета на община Смолян и призоваха съкварталците си да пазят площадката.

Вирни се горе