До 1 000 лева глоба ако разхождаш куче на детска площадка в Смолян

До 1 000 лева глоба ако разхождаш куче на детска площадка в Смолян

До 1 000 лв. глоба грози всеки, който разхожда домашното си куче в район на детски и спортни площадки, както и в дворове на детски градини и училища в Смолян.

Стопаните на кучета на територията на община Смолян са длъжни до 31 март да ги кастрират и пререгистрират, като заплащат такса в община Смолян в размер на 20 лв. При извършването на регистрация се представя ветеринарномедицински паспорт на кучето. Собствениците на ловни кучета също заплащат такса. Освобождават се от такса собствениците на кучета на инвалиди, служебните кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета използвани за опитни цели, кучета използвани от Български червен кръст, кастрирани кучета, животни, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект, кучета с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране.

Вписването в общинския регистърът на домашни кучета се извършва в стая 441, етаж 4 в сградата на община Смолян.

В указанията, поставени на вниманието на собствениците е упоменато, че те са длъжни да разхождат кучето си с нашийник и повод, а кучетата от големи породи да се разхождат на къс повод и с намордник, да не се оставят кучета без надзор и да не недопускат то да проявява агресия на обществени места и да нарушава спокойствието на гражданите, при извеждането на кучето да осигури пълна безопасност за живота, физическото и психическото здраве на гражданите. Стопаните трябва да събира фекалиите на кучето при разхождане на публични места, при разхождане на куче да носи в себе си съответните документи – ветеринарномедицински паспорт и документ за платена такса, като при поискване те се представят за проверка на длъжностните лица.

От община Смолян забраняват разхождането на кучета на територията на детски ясли, детски градини, училища, детски и спортни площадки, дворове на здравни заведения, заведения за социални грижи и места обозначени със забранителни табели, разхождането на кучета от малолетни лица, отглеждането на кучета в околоблокови пространства, на открити тераси и балкони и стълбищни площадки в сгради в режим на етажна собственост, както и насъскването на кучата едно срещу друго. При констатиране на нарушения, извършителите се наказват с глоба до 1000 лв.

Вирни се горе