Днес ще се проведе тържествено заседание на ОбС по повод 100 г. от Балканската война и Освобождението на Родопите

Днес ще се проведе тържествено заседание на ОбС по повод 100 г. от Балканската война и Освобождението на Родопите

От 10.00 часа в сесийната зала на Община Смолян ще се проведе тържествено заседание на местния парламент по повод честването на 100 години от Балканската война и Освобождението на Родопите. На него ще бъдат връчени около 200 юбилейни грамоти “100 години Балкански войни” на държавни и общински институции, организации, видни общественици, почетни и достойни граждани, членове на Инициативния комитет и други, имащи отношение към честванията.

Ще бъдат връчени почетни знаци на удостоени със званието “Почетен гражданин на Смолян” и със “Златен плакет на Община Смолян”. Тържественото заседание ще започне със слово на Андрей Печилков „100 години от Балканската война, 100 години свобода за Родопите” . В празниците ще се включат и гости от побратимените на Смолян градове по проект «Споделено за историята». Партньорите по него са : Ксанти от Гърция, Въру от Естония, Кишпещ от Унгария и Зул от Германия. Водещ партньор по проекта е Община Смолян.

В периода 18-22 октомври гостите ще участват в различни мероприятия, които ще дадат възможност за развитие на вече съществуващите отношения на побратимяване, както на всеки от гражданите от петте различни страни да се запознае с историята на партньорите, съобщиха от пресцентъра на общината.

Днес от 11.00 ч., в Сесийна зала в Община Смолян те ще направят презентации, представящи важни в исторически план събития за градовете им. На 20-ти октомври на площад „Свобода“ гостите ще организират тематична фото-изложба, представяща в снимки най-важните исторически моменти, които са определящи за градовете им. Изложбата ще се състои на площад „Свобода“ от 11. 00 ч. Гостите ще присъстват и на Панихидата на връх Средногорец и ще бъдат част от официалната програма по случай 100 години от Балканската война.

"Споделено за историята” е проектно предложение, обединяващо Смолян с побратимените му градове, в идеята за взаимно споделяне на най-важните и бележити моменти от историята на всеки участник. Проектът се изпълнява по програма „Европа за гражданите”.

Вирни се горе