Дискутираха Общинския план за развитие на Община Смолян за периода 2014-2020 г.

Дискутираха Общинския  план за развитие на Община Смолян за периода 2014-2020 г.

В община Смолян се проведе общественото обсъждане, на което бяха дискутирани визията и стратегическата рамка на Общинския план за развитие на Община Смолян за периода 2014-2020 г. Зам.-кметът Марин Захариев, който водеше дискусията посочи, че при изработването му са маркирани основните отрасли и идеи на база предишния Общински план, актуализацията на функционалния анализ и даденостите, които имаме в Общината. Трябва да поставяме реалистични идеи, които да са изпълними, каза още Захариев. Директорката на дирекция „Икономическо развитие, проекти, програми, международни и младежки дейности” Ефтима Петкова запозна присъстващите със Стратегията за развитие на община Смолян. Новата рамка е съобразена със всички програмни документи на регионално, национално и европейско ниво, като включва и изводите направени от предходния Общински план.

Има проявен голям интерес от германци и руснаци за изграждане на домове за възрастни хора в смолянски села, обяви по време на общественото обсъждане общинският съветник арх. Атанас Каджебов. Инициативен комитет от областния град от шест месеца проучва тази възможност и предложението е в селата Полк.Серафимово, Габрица, Чокманово и Фатово да бъдат изградени модерни домове за достоен живот на възрастните хора. За да стане тази идея факт, тези домове е необходимо да се включат в Оперативната програма развитие на човешките ресурси. Задължително условие е обаче да има участие и на община Смолян с общинска земя . Четирите дома ще бъдат с общо медицинско обслужване и населението ще получава на място медицинска помощ . В Германия тази услуга е изключително развита, посочи Каджебов. Ако се изградят подобни домове ще се изгради инфраструктура и много хора биха се захванали с екоземеделие. Селата са ни важен приоритет, за да се съживи Смолянска община. Те притежават огромен потенциал, който трябва да се използва, беше категоричен смолянският архитект. Общинският съветник предложи тази идея да бъде включена в Общинския план за развитие и по нея да започне да се работи веднага, за да се доразвият и възстановят селата.

На интернет страницата на Община Смолян – www.smolyan.bg са публикувани: Анализ на икономическите и социални характеристики на Община Смолян; SWOT Анализ; Проект на стратегическа рамка – стратегически приоритети, цели и мерки; На сайта на общината на началната страница, в десния вертикал с банери и в меню „Анкети“ е публикувана анкета „Как искаш да изглежда Община Смолян през 2020г.?“, в която може да попълните своите идеи за развитието на общината.

Екипът на Община Смолян ще вземе предвид всички предложения за промени и допълнения по разработването на ОПР 2014-2020 г., след като те бъдат съобразени с нормативните основания в Закона за регионално развитие, в ППЗРР, както и с областните и регионални планове за развитие.

Община Смолян призовава гражданите да бъдат активни и да отделят част от времето си, да изразят мнението си по ключови теми, свързани с развитието на общината през следващия програмен период.

Вирни се горе