Девин празнува с нов химн!

Девин празнува с нов химн!

Празникът на град Девин се чества от 1996 г. насам по идея на общинското ръководство на града и е посветен на освобождението на Девин от османска власт (7-8 октомври 1912 г.). Първоначално празникът се отбелязва именно на тези дати през месец октомври. Тъй като град Девин е богат на минерални извори и балнеоложкият туризъм има голямо значение за икономическото развитие на селището, през 2008 г. общината решава да разшири името на празника, като го преименува на „Празник на град Девин и минералната вода”. Датите на честването му се изтеглят напред в календара към по-топлия летен сезон (месец август), когато Девин е посещаван от повече туристи. В същото време освобождението на града продължава да се отбелязва с концерт през месец октомври.

Празничната програма се представя на сцена пред Дома на културата в Девин. Тя започва в петъчната вечер с изпълнения на местни и гостуващи рок групи. След това се представят млади изпълнители на естрадна музика. Следва официалното откриване на празника с изпълненията на трите химна – националния, на Европа и на Родопите („Бела съм, бела, юначе”) и приветствие на кмета на града,, а тази година за първи път прозвуча и химна на града, който се казва “Молитва за Девин”. Петъчната вечер завърши с концерт на популярни изпълнители и групи.

В събота на сцената се представят самодейци от читалищата на околните селища – Лясково, Гьоврен, Грохотно, Осиково, Триград, Настан, Беден както и от самия град Девин и гостуващи самодейци. Гостите на празника имат възможност да видят и чуят изпълненията на гайдари, изпълнители на народни песни и танци, на модерни танци, както и етюди и възстановки на обреди.

Някои от изданията на празника включват пленери на местни творци и художници, изложби, дискусии и тържествена заря.

Природните дадености на Девин, благоприятстващи развитието на туризма, естествено водят до развитието на празника в „Празник на град Девин и минералната вода”, който е ориентиран както към жителите, така и към гостите на града.

Вирни се горе