Десет проекта на организации, работещи в сферата на младежките дейности, получиха финансиране от Община Смолян

	 Десет проекта на организации, работещи в сферата на младежките дейности, получиха финансиране от Община Смолян

Десет проекта на организации, работещи в сферата на младежките дейности, получиха финансиране от Община Смолян чрез фонда за финансиране на младежки инициативи и съгласно Наредба за предоставяне на финансови средства от бюджета на Община Смолян за финансиране на младежки инициативи и проекти на организации с дейност в сферата на младежките дейности, приета от Общински съвет – Смолян с Решение № 533 от 21.11.2013 г.

Подкрепените организации са:

Сдружение „Екосвят Родопи”,

Сдружение „Криле от светлина”

Сдружение „Дъ уан”,

Сдружение „Фън ин дъ маунтин”

Сдружение „Училищно настоятелство на ОУ „Проф д-р Асен Златаров”

Сдружение „Павлина Георгиева – Паула Джордж”

Сдружение „Младежка организация за гражданска активност”.

Седем от проектите вече са изпълнени, а три от тях предстои да бъдат реализирани. Фокусът на проектите е поставен върху спецификата на работата в екип при наличие на младежи със специални потребности и техните възможности за включването в обществения живот и дейност, както и стимулиране на техните предприемачески способности, организиране и провеждане на бал с маски, провеждането на пълноценна тренировъчна и състезателна дейност на подрастващите в гр. Смолян, развитие на опорно-двигателния апарат, придобиване на гъвкавост, бързина, сила и издръжливост на трениращите, предоставянето на безплатен интернет достъп, популяризиране на ходенето като най-естествената форма на движение и приобщаване на младите хора към живота на открито като алтернатива на компютърните забавления, създаването на приятно и привлекателно място – двора на СОУ „Св.Св.Кирил и Методий” чрез възстановяването на част от спортните уреди, с помощта на учениците от гимназиален курс и др.

Общата стойност, отпусната от Община Смолян чрез младежкия фонд е 5 000 лв.

Проектните предложения се приемат от първо до десето число на всяко тримесечие в Приемна №1 – деловодство на общинска администрация и се разглеждат в срок от един месец на заседание на

Общински консултативен съвет по въпросите за младежта. Максималната финансова помощ, предоставена от Община Смолян за една младежка инициатива е до 500,00 лв.

Финансират се следните приоритети:

Решаване на конкретни социални въпроси;

Повишаване на социалната ангажираност на младите хора за разрешаване на специфичните им проблеми;

Преодоляване на социалната изолация и реинтеграция на уязвими и маргинализирани групи, социална интеграция;

Насърчаване на доброволческата дейност, междукултурно и междуетническо сътрудничество, утвърждаване на национални традиции и европейски практики;

Екология;

Развитие на демокрацията и защита на човешките права;

Туризъм и спорт.

Могат да кандидатстват неправителствени организации, работещи в сферата на младежките дейности, осъществяващи дейност на територията на Община Смолян, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), в обществена или частна полза.

Вирни се горе