Ден на Тракия отбелязаха в Златоград

Ден на Тракия отбелязаха в Златоград

На 24.03.2012 г. в Златоград се проведе тържествен концерт, по повод Деня на Тракия и 100 години от Балканските войни. Всяка година, на 26 март – Ден на Тракия, се отдава почит на тракийските българи и тяхната роля за съхраняване на едно от най-богатите исторически и културни наследства в Европа. 26 март е дата, свързана с освобождението на Тракия през 1913 г. по време на Балканската война и победата в Одринската битка. С тази победа завършва една от най-блестящите операции на българската армия през Балканската война, донесла свободата на тракийските българи. Именно поради тази причина, датата е избрана за Деня на Тракия.

От 20-те години на миналия век тракийските българи празнуват 26 март като Ден на Тракия, признат официално и от българското правителство през 2006 година.

Това е един от дните в българския културно -исторически календар, отбелязван за помен и памет! Помен и преклонение пред подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета. Памет и почит към хилядите българи -тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България. Поздравления към всички присъстващи отправиха инж. Яни Янев- председател на Тракийско дружество „Димитър Маджаров” гр.Кърджали и заместник председател на Върховния комитет на Съюза на Тракийските дружества в България и от името на кмета Елмира Угорлиева – Пехливанова – заместник-кмет на община Златоград.

Поздравителен адрес изпрати народният представител от ПП ГЕРБ Недялко Славов. В концерта взеха участие певци и танцьори от: Тракийско дружество “Димитър Маджаров” гр.Кърджали; Танцов състав при Тракийско младежко дружество –Кърджали; Тракийско дружество “Момчил юнак” гр.Момчилград; Певчески състав Беломорка при Народно читалище Тракия-2009 гр.Кърджали; Народно читалище “Родопски фар“, квартал „Гледка“, гр.Кърджали, както и самодейците от Образцово народно читалище „Просвета-1908“-Златоград.

Вирни се горе