ДАНС и МВР проверяват и ВиК-Смолян

ДАНС и МВР проверяват и ВиК-Смолян

По заповед на Държавна агенция “Национална сигурност” и главния секретар на МВР е разпоредено на служителите на териториалната дирекция “Национална сигурност” в Смолян да бъдат извършени съвместни действия във “ВиК” Смолян, съобщи управителят на дружеството инж. Мариян Николов.

Предмет на действията са: установяване на актуалното състояние на дружеството и водоснабдителните мрежи, от къде се осигурява водоснабдяването на населението в областта; наличното количество вода в момента; средномесечното потребление на вода от съответния източник; оценка на водните запаси; какъв е критичният минимум на водоизточниците; собственост на водоизточниците; планирани и осъществени ремонти и инвестиционни програми на дружеството; планирани мерки за подобряване състоянието на водоснабдителната мрежа и възможностите за използване на алтернативни източници за осигуряване на питейно-битови и промишлени нужди.

От „ВиК“ уточняват, че заповедта е от 6-ти януари, като проверката трябва да приключи до 15-ти (утре). “Нямаме никакви притеснения от проверката. При нас водните ресурси се изразходват по предназначение. Нямаме подаване на вода за промишлени нужди. Имаме достатъчно вода за населението на този етап. Единственият язовир, който стопанисваме – яз. "Пловдивци”, в момента е на 80% пълен. Той е прехвърлен на „ВиК“ ЕООД на 31-ви октомври с приемателно-предавателен протокол. От него се водоснабдява част от община Рудозем и Мадан. Имаме 12 експлоатационни района с аварийни групи, които се грижат за поддържане на водопреносната мрежа. Средномесечното потребление е 118 литра на жител на ден в областта“, посочи управителят на дружеството.

По думите му финансовото състояние на „ВиК е относително стабилно през годините. „Само увеличението на ел.енергията през миналата година нарушава баланса на предприятието, тъй като това увеличение не е отразено в цените за м.г. Повишаването на цените от началото на 2020г. не покрива разликата от предвидените по бизнес плана и действително направените разходи за ел. енергия през 2019 г. в рамките на над 300 000 лева. Но подчертавам, че тази разлика е в резултат от фактори, независещи от нас. Ежегодно реконструираме или подновяваме ВиК-мрежа с обща дължина 20-25 километра“, информира още Николов.

Вирни се горе