Четвърти опит за приемане на Бюджет 2016 на община Смолян

Четвърти опит за приемане на Бюджет 2016 на община Смолян

Днес ще бъде направен четвърти опит да бъде приет бюджета на Смолян за 2016 г. Заседанието е насрочено за 4 февруари / четвъртък/ от 17,30 часа в сесийната зала на администрацията. То е свикано по искане на 1/3 от общинските съветници. Припомняме, че на 15 януари преди да започне дискусията за бюджет 2016 и безлихвения кредит от ПУДООС за доизграждане на сепарираща и компостираща инсталация, кворумът се разпадна заради напускането на съветниците от КРОС, БСП и ДПС. Продължение на заседанието се насрочи за 18-ти януари. Тогава съветниците от същите три групи пак не дойдоха на заседанието. Кворум и тогава не се събра. На 25 януари бе третото поред свикване на ОбС, в което се планираше обсъждане на проекта за бюджет.

Тогава се разигра пълен цирк в Общинския съвет при гласуването на проектобюджет 2016 г. на което имаше кворум от 26 съветници. При гласуването му, първоначално ,15 бяха „за”, против – 5 и 7 се въздържаха. По време на гласуването и след като даде своя глас общинският съветник от ГЕРБ Данчо Киряков напусна заседанието. Общинският съветник от групата на БСП Михаил Генчев поиска прегласуване на решението и резултатът след напускането на Киряков бе 14 съветници гласуваха „за” проектобюджет 2016 г. , 9 бяха против и трима се въздържаха. При това положение проектобюджет 2016 не бе приет. Прегласуването на проектобюджета не беше мотивирано, но се случи. Преди да бъде гласуван съветниците повече от час дебатираха по него. Имаше предложение да бъде отложена тази точка за друго заседание, което предложение не се прие. Тогава съвeтницитe peшиxa дa бъдe cъздaдeнa paбoтнa гpyпa oт oбщинcĸи cъвeтници и oбщинcĸи cлyжитeли, ĸoятo дo 8 фeвpyapи дa пpepaзглeдa вcичĸи мaтepиaли oтнocнo cмeтocъбиpaнeтo нa oбщинaтa и дa излeзe c пpeдлoжeниe, ĸoeтo дa бъдe внeceнo нa зaceдaниe зa дeбaти и oбcъждaнe.

Очаква се днес вече бюджета да бъде приет, като това е и единствената точка, която ще бъде гледана на днешното заседание на Общински съвет – Смолян,

Вирни се горе