Четирима от община Смолян вече сдават, още трима се готвят да ги последват

Четирима от община Смолян вече сдават, още трима се готвят да ги последват

Четирима селски кметове напуснаха вкупом работодателя си община Смолян. От броени дни по собствено желание вече не са на работа наместниците на родопските села Полковник Серафимово, Славейно, Левочево и Стража.

Според местната управа причината за масовото освобождаване на кметските столове е недоволството от ниските заплати, които получавали селските първенци. „Месечните им възнаграждения не са увеличавани, откакто са назначени. Получават минималната работна заплата – 340 лв., плюс съответния клас за всеки“, обясни финансист №1 на община Смолян Венера Аръчкова. След удръжките парите им се стопявали още и чистата сума за получаване била дори под минимума.

Кметският наместник на Левочево Ангел Хворев вчера сдаваше документацията и призна, че заминава на гурбет в Англия. Михаил Василев – управникът на село Полковник Серафимово, е изтъкнал в молбата за напускане здравословните си проблеми. Кметицата на Славейно Сийка Касабова започва работа в базата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в селото, а управникът на село Стража Атанас Николов сменя кметските си задължения с бизнес в местна фирма.

В общината се говори, че още трима селски управници в Смолянско се готвят да освободят постовете си. И при тях основната причина е лошото заплащане, което не им позволява да се грижат нормално за семействата си.

В общината има 85 населени места с 10 назначаеми кметове и 33 кметски наместници. За заплатите им местната управа получава държавни пари, които през настоящата година били орязани. Сега за селата отговарят кметове на съседни населени места, които са поели функциите на напусналите управници.

Вирни се горе