Четири училища и три детски градини в община Доспат са защитени

 Четири училища и три детски градини в община Доспат са защитени

По мотивирано предложение на Кмета на Община Доспат инж. Елин Радев четири основни училища и три детски градини станаха защитени и Министерството на образованието и науката ги включи в Списъка на защитените детски градини и училища в Република България.

Училищата в селата Црънча, Бръщен Любча и Чавдар, както и детските градини в Бръщен, Црънча и Любча за предстоящата учебна година са защитени.

Докладната записка на Кмета беше гласувана и одобрена и от Общински съвет Доспат още през месец май тази година.

С Решение № 775 от 14.12.2017 г. на МС беше приет Списъкът на защитените детски градини и училища в Република България за учебната 2017/2018 г.

Съгласно ПМС № 128 от 29 юни 2017 година:

Чл. 1. За средищна детска градина по смисъла на чл. 53, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование се определя общинска детска градина или част от нея в друго населено място, в която се обучават най-малко 4 деца в задължителна предучилищна възраст от други населени места, в които няма детска градина или училище, което да организира задължително предучилищно образование, и която за тези деца е на най-малко разстояние,измерено по асфалтирана пътна мрежа, в друго населено място.

Чл. 2. За средищно училище по смисъла на чл. 53, ал. 2 от Закона за предучилищното и училищното образование се определя държавно или общинско училище по чл. 38, ал. 1, т. 1, 2, 4 и 5 от Закона за предучилищното и училищното образование – начално, основно, обединено или средно училище, в което се обучават най-малко 10 ученици в задължителна училищна възраст от други населени места, в които няма училище и за които това е училището, осъществяващо обучение в съответния клас и намиращо се на най-малко разстояние,измерено по асфалтирана пътна мрежа.

Защитените детски градини и училища не могат да бъдат закривани.

“ВЕСТНИК НА ОБЩИНА ДОСПАТ”

Вирни се горе