Четири села от община Смолян ще отбележат традиционните си празници на Петровден

Четири села от община Смолян ще отбележат традиционните си празници на  Петровден

Четири села от община Смолян ще отбележат Петровден. Това са Стойките, Соколовци, Бостина и Полк.Серафимово. Кметство Соколовци ще отбележи традиционния си празник на 29 юни. Същия ден от 12.00 часа в двора на църквата ще бъде раздадена благословена трапеза. От 17,30 часа ще има народно веселие с оркестър „Родопско настроение”.

Стойките ще посрещне Петровден на 29 юни с тържествена св.Литургия в храм „Св.Св.Петър и Павел”, която ще започне в 8,30 часа. В 12.00 часа в двора на църквата ще бъде раздадена благословена трапеза. Днес от 18.00 часа ще бъде отслужена Вечерня. Храмът преди време чества 130 години от построяването си и по този повод беше ремонтиран и обновен. Празникът на село Бостина, Петровден, ще бъде отбелязан на 30 юни и 1 юли. На 30 юни /петък/ ще се отслужи Тържествена света Литургия в църквата „Св.Св. Петър и Павел”. От 12.00 часа ще бъде раздадена благословена трапеза. На 1 юли от 19.00 часа ще бъде открит празника на село Бостина. От 20.00 часа ще има народно веселие с оркестър „Пампорово” с ръководител Георги Кисьов. За доброто настроение на празнуващите ще пеят Даниела Димитрова и Димитър Керемедчиев. Ще има и тържествена заря.

Първият национален фолклорен фестивал „С песните на Георги Чилингиров“ ще се проведе на 1 и 2 юли в Полковник Серафимово. Това забележително събитие ще съпътства празника на селото.

Събитието е под патронажа на кмета Николай Мелемов. Организатори са община Смолян, кметство с. Полковник Серафимово и читалище „Отец Паисий“ в родопското село. „От 17 години имам желание да направим такъв конкурс. Ето че тази година, благодарение на община Смолян и кмета Мелемов фестивалът ще се реализира”, коментира председателят на читалището в село Полк.Серафимово Съби Кайджиев.

Организаторите – община Смолян, кметствата, читалищата и Църковните настоятелство при храмовете канят смолянчани и гостите на града да посетят празниците в селата, посветени на Петровден.

Вирни се горе