Четири общини в Смолянско спешно наемат техника за снегопочистване, фирми не искат да чистят

 Четири общини в Смолянско спешно наемат техника за снегопочистване, фирми не искат да чистят

Четири общини в Смолянско, ще наемат техника за зимно поддържане и снегопочистване на пътищата от общинската мрежа, тъй като няма желаещи фирми да извършват тази дейност, съобщи заместник-областният управител на Смолян Адриан Петров.

„Техника ще наемат общините Доспат, Рудозем, Девин и Борино. Причината е, че на обявените търгове за поддържане и почистване, не са се явили кандидати. Въпреки това, ръководствата на общините правят необходимото, за да няма проблеми“, добави Петров.

Фирма, спечелила търга за зимното поддържане на една голяма част от общинската пътна мрежа в община Девин пък се отказа да сключи договор за зимно поддържане. Това е станало само преди дни и това ще постави пред изпитание местната власт, особено заради очакваните валежи от стяг през идните часове и обявеният оранжев код за региона.

„Ако се наложи, ще възложим аварийно на друга фирма да чисти общинските пътища, при необходимост. Провели сме нужните разговори, след като разбрахме, че фирмата, спечелила поръчката се отказва. Имаме готовност да поискаме подкрепа от техни колеги, които са спечелили поръчката за други отсечки в общината“, коментира кметът на община Девин Красимир Даскалов.

Проблемът със зимното поддържане е за пътищата в района Михалково, Селча, Стоманово, Осиково и Лясково, както Девин – Настан и Девин – Брезе, като става въпрос за вътрешни улици и общински пътища.

„С фирмата спечелила поръчката за поддържане и почистване на пътищата на Гьоврен, Триград, Тешел, Кестен и Жребово всичко е наред, най-вероятно тя ще поема аварийно и почистването на другите участъци, като същевременно отново ще пуснем обществена поръчка за другите пътни артерии“, добави Даскалов.

Той бе категоричен, че се прави всичко възможно, за да няма проблеми в общината от това естество и няма сериозни притеснения. Прекратяването на обществената поръчка, с фирмата отказала се да подпише договора е било на 17 ноември.

Вирни се горе