Четири общини и РТА „Родопи” ще създадат единен регионален туристически продукт по проект

Четири общини и РТА „Родопи” ще създадат единен регионален туристически продукт по проект

По проект на МРРБ четири общини и РТА „Родопи” ще създадат единен регионален туристически продукт

Водещ партньор по проекта е община Смолян,съобщи Виолета Филипова от пресцентъра на общината.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството одобри за финансиране проект: „Развитие на туристически регион „Средните Родопи” и маркетинг на неговите дестинации”, който е по ОП “Регионално развитие” 2007- 2013. Водещ партньор е община Смолян. Партньори по проекта са и общините Чепеларе, Златоград, Рудозем и Регионалната туристическа асоциация “Родопи”. Продължителността му е 24 месеца, а общата му стойност е в размер на 414 453 лв. Основната цел на проекта е чрез интегриран подход да се развие регионалния туристически продукт на територията на общините Смолян, Чепеларе, Златоград и Рудозем, като част от туристически район Средните Родопи, както и да приложи ефективни маркетингови активности, които да популяризират продукта сред всички заинтересовани страни.

Специфичните цели залегнали в проекта са: – оказване ефективна подкрепа за туристически регион „Средните Родопи” на територията на четирите общини, като се използват предимствата на региона, които той притежава като туристически потенциал с богато природно, културно и историческо наследство – намаляване концентрацията на туризма само в определени територии – насърчаване предлагането извън зимния сезон за региона и увеличаване заетостта на легловата база през цялата година. Основните дейности по проекта включват разработване на туристически пакети, рекламни дейности, участие в регионални, национални и международни туристически борси, изложения и панаири, изследване на въздействието на осъществените маркетингови и рекламни дейности както и организиране на пътувания, посещения на туроператори, автори на пътеводители, журналисти, представители на посолства.

Изпълнението на настоящия проект ще допринесе за повишаване конкурентноспособността и ефективността на регионалния туристически продукт в четирите общини чрез използването на наличните регионални ресурси. Разработката на нови туристически продукти и услуги, формирането на цялостни, атрактивни и икономически жизнеспособни туристически дестинации и услуги, реализацията на широка и ефективна информационна кампания с цел привличане на значителен туристически поток към региона на Смолян, Чепеларе, Рудозем и Златоград, всичко това ще допринесе за увеличаване на приходите в сектора и ще създаде възможности за устойчиво развитие на туризма. С изпълнението на проекта ще се създаде единен регионален туристически продукт, ще се гарантира повишаването на туристическия потенциал на района. Също така ще се подобри качеството и пазарната стойност на туристическите му продукти, както и успешната продажба на устойчиви и разнообразни, специфични за региона туристически пакети. Формирането на единен регионален туристически продукт и атракции ще помогне на туристите да обогатят престоя си и да посетят повече от една община. Реализацията на проекта ще бъде от полза за населението на Смолян, Чепеларе, Рудозем и Златоград, защото освен развитието на общините и увеличаване на туристо-потока ще се повиши търсенето на стоки и услуги и нуждата от заетост в туристическите сектори. По този начин ще се стимулира местното население за повишаване квалификацията си и отваряне на нови пазари, които следва да задоволят повишеното потребление.

ПРОЕКТЪТ Е ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНАЛНО РАЗВИТТИЕ” 2007 – 2013 КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО Приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма” Операция 3.2: „Развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите” Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.2-02/2011 „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”

Вирни се горе